Hoppa till huvudinnehållet

Knark i strumpa och krut i hemmet – kristinehamnare döms för en rad brott

Publicerad:
En man i 75-årsåldern döms till skyddstillsyn för bland annat rattfylleri och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Samtliga brott begicks i Kristinehamns kommun.
En man i 75-årsåldern döms till skyddstillsyn för bland annat rattfylleri och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Samtliga brott begicks i Kristinehamns kommun. Foto: Johan Nilsson/TT

En man i 75-årsåldern, bosatt i Kristinehamns kommun, döms till skyddstillsyn för flera fall av rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott samt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det var under 2019 som mannen vid flera tillfällen körde personbil efter att ha använt amfetamin. Han åtalades, och dömdes, därför för två fall av rattfylleri, två fall av olovlig körning och ett ringa narkotikabrott.

Han döms också för narkotikabrott av normalgraden då han hade nästan 50 gram cannabisharts i en strumpa i bilen han färdades i när han blev stoppad av polis. Mannen hade även drygt 20 gram amfetamin i sin bostad.

Utöver det döms han även för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor på grund av att han i bostaden hade knappt 330 gram pyrodex, som är svartkrut.

Enligt domen uppskattar mannen att det var 25 år sedan som han inhandlade en svartkrutsrevolver, med tillhörande svartkrut, i USA. Då var varken vapen eller krut tillståndspliktigt. Det är det dock nu, och pistolen är beslagtagen av polis sedan tidigare.

Att mannen hade krutet kvar gör nu att han döms för brott.

Tingsrätten slår fast att eftersom polisen beslagtagit pistolen borde mannen ha insett att det fanns en ”högst beaktansvärd risk” att även krutet var tillståndspliktigt.

– Genom att underlåta att kontrollera detta har han förfarit grovt oaktsamt då han behållit burken med pyrodex. Han ska därför dömas för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, står det i domen.

Mannen erkänner samtliga gärningar utöver brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Där förnekar han brott och menar att han saknat uppsåt och heller inte varit grovt oaktsam.

Han döms till skyddstillsyn.

Artikeltaggar

Brott & blåljusBrott mot lagen om brandfarliga och explosiva varorDomarKristinehamns kommunNarkotikabrottOlovlig körningRattfylleriRinga narkotikabrott

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.