Ölmhult tar till stora ord

Insändare
PUBLICERAD:
Grundlagen tas upp av Lars Blomkvist i en replik till Centerpartiets ordförande Anders Ölmhult.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Fullmäktiges ordförande Anders Ölmhult (C) verkar vara helt nollställd vad gäller kunskap om våra grundlagsstadgade rättigheter. Särskilt yttrandefrihet som den uttrycks i både regeringsformen och tryckfrihetsförordningen.

Var och en har frihet att i tal, skrift eller tal uttrycka tankar, åsikter och känslor. Det är också tillåtet att göra det anonymt. Reglerna finns för att skydda de obekväma åsikterna, inte de bekväma.

Ölmhult tar till stora ord när han påstår att den insändare han kritiserar är ett ”stort hot mot demokratin”. Särskilt när han själv i egenskap av hög politiker uppmanar andra partigrupper att ta avstånd från en kritisk insändare.

Om Ölmhult vore insatt hade han vetat att han är högste representant för ”det allmänna” i Kristinehamn. Då hade han också insett att de grundlagsfattade friheterna för var och en är tillförsäkrade mot ingrepp från det allmänna.

Ölmhult använder sin position för att trycka till och försöker tysta en oppositionell röst.

Om Ölmhult vill ha ett samhälle, där politiker inte får utstå kritik eller påhopp, ska han nog söka sig till något helt annat land.

Ölmhult må underteckna sitt inlägg som ordförande i Centern i Kristinehamn, men han är också ordförande i kommunfullmäktige. Som sådan borde han ha varit påläst, vilket han uppenbarligen inte är, för då hade han uttryckt sig annorlunda.

Hans inhopp i debatten är exempellöst bland Kristinehamns politiker. Jag har aldrig sett dess like.

Lars Blomkvist

Demokrat, humanist och journalist

Svar direkt

Anders Ölmhult har beretts möjligheten att besvara insändaren, men avstår i nuläget.

NKP har också bett honom och Centerpartiet om ursäkt. Det har framkommit att Anders Ölmhult inte fick en justerad version av insändaren innan han skrev sitt svar. Ett svar som Lars Blomkvist bemöter i sin insändare.

Namnet på två inte längre aktiva inom partiet plus en olämplig formulering i slutet på insändaren togs bort. Ölmhult meddelades detta men det gick inte fram till honom. Här har vi på tidningen brustit i våra rutiner och ber om ursäkt för detta.

Maria Andersson

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.