Den nya översiktsplanen inte förenlig med vindkraft i Ölme

Insändare
PUBLICERAD:
Försvarets flygningar nämns översiktsplanen och ändå tillåts vindkraft i Ölme. Det tycker inte Föreningen för landskapsskydd i Ölme går ihop.
Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten
Kommunfullmäktige antog den nya översiktsplanen den 28 oktober. På sid 167 kan man läsa om försvaret:

”I Kristinehamns kommun finns ett lågflygningsområde, i övrigt finns inga riksintressen som kan redovisas öppet. Inom kommunen kan de riksintressen som inte redovisas öppet samt lågflygningsområdet framför allt påverkas av uppförandet av höga byggnadsobjekt så som master och vindkraftverk. Därför bör Försvarsmakten kontaktas i tidigt skede i sådana ärenden enligt plan- och bygglagen. Hela landets yta är samrådsområde för objekt högre än 20 meter utanför, och högre än 45 meter inom, sammanhållen bebyggelse”.

Det planerade området för vindkraft i Ölme ligger helt inom detta lågflygningsområde. Vi som bor i området hör och ser nästan dagligen flygplan från Såtenäs, som flyger över ofta på låg höjd. Vid en etablering av vindkraft i området, kommer försvaret få svårt att kunna utnyttja detta område, som sträcker sig upp till Älvdalen, för övningar med risk för kollisioner med de 200 m höga vindkraftverken.

Vi undrar hur Marie Oudin och den politiska majoriteten i kommunen kan förklara hur beslutet om att säga ja till etablering av vindkraft i Ölme i maj går ihop med skrivningen i översiktsplanen?

Att försvaret har ett lågflygningsområde, som sträcker sig från Vänern upp till Älvdalen har varit känt länge, och med tanke på formuleringen i översiktsplanen, har kommunen varit fullt medveten om detta. Det är därför en gåta att kommunen kunnat säga ja till vindkraft i Ölme.

Det finns ännu tid för kommunen att lägga in ett sent veto mot ändringsansökan för 200-metersverk i Ölme.

Föreningen Svenskt Landskapsskydd i Ölme

Ingrid Erlingson

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.