Härliga Norden

Insändare
PUBLICERAD:
Att redan som ung börja resa för att lära känna världen och bli bekant med olika kulturer är både spännande och nyttigt.

Tack vare studielån och stipendier är detta i många länder möjligt för människor med eller utan ekonomiska resurser, oavsett samhällsklass.

Erasmus är ett samarbete mellan skolor och universitet inom EU, som tillåter att man studerar ett eller flera ämnen i olika länder och sedan plockar ihop resultaten till en examen, som gäller i hela unionen. Studienivån är densamma inom hela området.

Även länder i andra världsdelar erbjuder stipendier. Dessutom finns volontärarbeten att söka.

För att förstå, känna sig hemma och trivas i ett land är det viktigt såväl för infödda som inflyttade att lära sig så mycket som möjligt om levnadssätt, seder och bruk, kultur och historiebakgrund.

Nordlys Erasmus+, Nordplus junior och flera andra organisationer erbjuder omväxlande program. Många lokalavdelningar arrangerar skolungdomsutbyten med besök i vänorter och boende i familjer.

Tänk, att kanske redan som ung få vara med om att bygga upp och stärka samarbetet mellan Nordens länder, få vänner med gemensamma intressen, få resa, bli van vid och förstå flera av de nordiska språken! Känna sig välkommen och hemma i trygghet och gemenskap!

Allt detta erbjuder Föreningen Norden, en opolitisk och ej religiös förening, öppen för alla med både ungdoms- och vuxenavdelningar.

Ulla-Greta

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.