Spännande tider i vår lilla kommun

Insändare
PUBLICERAD:
Här finns gott om sjönära vardagslyx bara runt knuten.
Foto: Lillvor Ivarsson
Arbetstillfällen är på väg till kommunen och mycket pekar på en positiv utveckling om vi sköter korten rätt. Många storstadsbor längtar nu efter att bo på landsbygden eller i en mindre ort där tryggheten är högre, stressnivån lägre, inga köer och kanske bara ett enda trafikljus på väg till jobbet. Man vill ha närhet till naturen, man vill odla och ha utrymme för nya intressen. Kanske några husdjur också? Isoleringen under coronapandemin har fått människor att omvärdera sina liv. Det finns en ny syn på lantligt boende och det börjar bli eftertraktat.

Arbete föder arbete.

Varenda tidning med självaktning har reportage om de som vänt storstan ryggen och hittat sitt nya liv. Någon väljer det enklaste enkla med låga kostnader och maximal frihet. Andra räddar gamla hus som har både charm och själ samt generösa utrymmen men är billigare än en etta i Vasastan. De ledsna gamla husen som inte nyttjas fullt ut, kanske till och med övergivits och förfallit, de har en potential och förtjänar ett bättre öde. Om man kollar husets vitala delar är de ofta bra och en upprustning lönar sig. En renovering ger mycket hus för pengarna i slutänden och samtidigt gynnar det lokala entreprenörer och bygghandlare. Eller så ger den gamla tomten kanske plats för ett nytt hus. Markägare kan också erbjuda enstaka tomter för avstyckning i attraktiva lägen. Arbete föder arbete, som en känd tes säger.

Projektanställning en investering.

Många kommuner har sett den här utvecklingen komma och redan inventerat möjligheterna i sina bygder och samhällen. Mäklare sköter sedan försäljningen. Nu är det hög tid för vår kommun att göra detsamma. Vi behöver inte uppfinna hjulet själva, konceptet finns redan. Det gäller bara att fatta snabba beslut och ge förvaltningen i uppdrag att hitta en lämplig person för en projektanställning. Ett hett tips är sedan att den personen kontaktar alla bygder. Säkert vill alla hjälpa till, för som vi har hoppats att något ska hända!

Ge landsbygden chansen nu.

Utflyttningståget rullar redan, så vänta inte tills regementet kommer. Landsbygden och småorterna förtjänar sin chans. Nu. Det är nu politikerna kan fatta beslut för en god utveckling utanför stadskärnan. Och vänta framförallt inte för att göra det till en valfråga att ta röstpoäng på. Det vore hedrande med politisk enighet här och nu. Rätt och slätt och för allas bästa!

M v h

Lillvor Ivarsson, Rudskoga

Ps. Rösta gärna på mitt Kristinehamnsförlag i den här frågan. Ligger ute nu.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.