Hoppa till huvudinnehållet

Snabb revansch: storspelande målvakt och målkungen bakom BIK-segern

Publicerad:
Marcus Hellgren Smed storspelande i BIK-målet.
Marcus Hellgren Smed storspelande i BIK-målet. Foto: Fredrik Narvelid

BIK Karlskoga tog snabb revansch för storförlusten i seriefinalen mot HV71. Onsdagens bortamatch mot Vita Hästen vanns med 1–0 efter mål av Henrik Björklund. Och framför allt efter storspel från målvakten Marcus Hellgren Smed.

”Björka” matchvinnare – närmar sig 200 mål i allsvenskan

Redan efter 2.04 låg pucken bakom Vita Hästens målvakt Jesper Myrenberg men Viktor Lennartsson jublade förgäves då hans ”mål” dömdes bort. Domarna ansåg nämligen, efter videogranskning, att BIK:s Kalle Jellvert gjort sig skyldig till goaltender interference.

Efter att BIK börjat bäst, de första minuterna, tog Norrköpingslaget över och hade flera mycket bra lägen att skaffa sig ledningen. Inte minst utmärkt spel från målvakten Marcus Hellgren Smed, med förflutet i Vita Hästen, gjorde att det stod 0–0 efter första perioden.

Det stod 0–0 även efter två perioder då det krävdes fortsatt starkt agerande från Hellgren Smed. BIK skapade nu fler lägen än i första akten. Ändå var känslan från läktarplats i Himmelstalundshallen att hemmalaget var närmast ett ledningsmål.

”Björka” slog till

BIK gjorde första målet i matchen 4.17 in på tredje perioden, strax efter ännu en mycket flott räddning från Hellgren Smed på Corey Makins ypperliga chans. Det var Henrik Björklund, hockeyallsvenskan främste målgörare genom alla tider, som slog till. Passningspoängen gick till Aleksi Rekonen och Johan Larsson.

Henrik Björklund.
Henrik Björklund. Foto: Idrottsfoto.com

Strax efter kom en hårt uppvaktad William Westlund i ett friläge för BIK men det blev ingen tvåmålsledning då.

Matchstraff

I mitten av perioden ropades matchstraff ut för BIK-backen Arvid Aronsson, som tidigare spelat i Vita Hästen. Efter videobedömning fastställdes det. Det betydde fem minuters numerärt överläge för hemmalaget.

BIK försvarade sig gediget och uppoffrande, och kunde hålla nollan trots intensivt tryck mot sig.

Mot slutet tog Vita Hästen ut målvakten och pressade med sex utespelare. BIK hade samtidigt tillfällen, genom Björklund, att utöka ledningen och definitivt avgöra matchen.

Men "Björkas” mål drygt fyra minuter in på tredje perioden och Hellgrens Smeds storspel räckte för att det skulle bli femte segern i sjätte försöket för BIK.

Matchfakta

Tabellen

På lördag, i sjunde omgången, spelar BIK sin första hemmamatch den här säsongen. Då gästas Nobelhallen av Västervik.

Artikeltaggar

Arvid AronssonBIK Karlskoga A-lagHenrik BjörklundHimmelstalundshallenHockeyallsvenskanIshockeyMarcus Hellgren SmedNorrköpingViktor Lennartsson

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.