Hoppa till huvudinnehållet

Politiken enades om barnens betydelse för framtiden

Publicerad:
Eric Hesselius (L), Louise Hamilton (MP) och Bjarne Olsson (S) var tre flitiga debattörer under torsdagens kommunfullmäktige. Foto: John Persson

Två motioner från Socialdemokraterna såg till att förlänga torsdagens debatt i fullmäktige. Särskilt den andra som handlade om barnkonsekvensanalyser.

Men till slut var alla eniga och motionerna röstades igenom.

Den första motionen, signerad Bjarne Olsson och Johannes Fransson, handlade om ökat ungdomsinflytande. Den antogs utan någon som helst debatt. Däremot var det många ledamöter av olika politisk färg som yttrade sig positivt om innehållet.

Flera av dem lyfte fram det lyckade försöket med ungdomsforum däribland Eric Hesselius (L):

– Det är glädjande att se några av dem som var där som sitter i fullmäktige idag.

Lång debatt om barnmotion

Den andra motionen om barnkonsekvensanalyser är författad av Bjarne Olsson och Inga-Lill Röhr. Den vållade också en längre debatt där Eric Hesselius inledningsvis yrkade på återremiss.

– Jag saknar en ekonomisk analys av vad det här kommer att kosta. Ska vi utbilda alla våra 2 500 kommunanställda i de här frågorna blir det dyrt, argumenterade han.

Marie Oudin (M), Ellen Skaare Håkansson (KD), Eva Julin Dombrowe (L) och Paul Brännlund (SD) ställde sig bakom yrkandet på återremiss. Louise Hamilton (MP) var i valet och kvalet då hon var positiv till motionens intentioner, men samtidigt tvekade kring ekonomin. Därför lade hon ett tilläggsyrkande om en djupare analys.

C stödde S

Flera företrädare för den röda oppositionen yttrade sig till förmån för motionen. Det samma gjorde också Marianne Cordes (C):

– Efter 50 år i yrkeslivet har jag aldrig träffat en arbetsgivare som inte har gett mig en utbildning om det kommit nya lagar eller arbetsmetoder. Det är ju självklart.

Debatten gick fram och tillbaka i en timme innan mötet ajournerades. Under ajourneringen pratade man ihop sig. Louise Hamilton ändrade lite i sitt tilläggsyrkande på ett sätt som gjorde att Eric Hesselius drog tillbaka sitt yrkande på återremiss.

Därmed ställde sig hela kommunfullmäktige bakom motionen och Louise Hamiltons tilläggsyrkande.

Artikeltaggar

Bjarne OlssonEric HesseliusKommunfullmäktigeKristinehamnLouise HamiltonPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.