Hoppa till huvudinnehållet

Parkering blir park när Picassomiljön ska bli trevligare

Publicerad:
Parkeringen intill skulpturen kommer nu att bli en park. Foto: "Arkivbild"

Nu färdigställs parkmiljön vid Picassoskulpturen. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelanden. Det innebär bland annat att parkeringen vid skulpturen försvinner och blir park.

Under förra året påbörjades arbetet för en säkrare trafiksituation vid entrén till området vid Picassoskulpturen. Arbetet innebar en breddning av den befintliga bilvägen där även en separat gång- och cykelväg skapades. Nu färdigställs arbetet med syfte att skapa en mer inbjudande parkmiljö och göra området ännu säkrare trafikmässigt.

– Vi kommer att skapa ett upphöjt övergångställe från gångvägen som leder ner från den stora parkeringen vid Skulpturvägen över Vålösundsvägen till parken vid skulpturen. För att skapa en tydligare parkkänsla kommer vi också att göra om parkeringen till ett trevligt grönområde med sittbänkar med Vänervy, säger Hanna Åsander, park- och trafikplanerare på Kristinehamns kommun, i pressmeddelandet.

Lyssnat på invånarna

Utgångspunkten för förändringarna är det test som gjordes sommaren 2019. Då anlade kommunen under tre veckor en så kallad pop-up-park på parkeringsytan för att visa hur det skulle kunna se ut.

Kartan visar de förändringar som området ska genomgå.
Kartan visar de förändringar som området ska genomgå. Foto: Kristinehamns kommun

På platsen placerades bland annat möbler ut för att illustrera den tänkte parkytan och markeringar i vägen visade på placeringen av den nya busshållplatsen. Under testperioden fick allmänheten komma med synpunkter. Kommunen har tagit till sig av dessa, i alla fall till viss del.

– Med hjälp av synpunkterna vi fick in under testperioden kunde vi göra justeringar i utformningen för att bemöta responsen. Bland annat kommer vi inte att genomföra avsmalningen av vägen likt ett timglas vid busshållplatsen som först var planerat, avslutar Hanna Åsander.

Under tiden arbetet pågår kommer det vara begränsad framkomlighet. Arbetet förväntas vara klart under vinterhalvåret 2021.

Artikeltaggar

Hanna ÅsanderKristinehamns kommunPicassouddenTrafikTurismVålösundsvägen

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.