Djupdykning i seriedjungeln – vi har kartlagt herrserierna

Publicerad:
Säffle SK är på väg mot serieseger i trean. Foto: Nathalie Forsström

Den regionala och lokala fotbollen är inne på upploppet.

Vi har gjort en djupdykning för att bena ut hur landet ligger i respektive serier.

Vilka vinner, vilka åker ur, vilka kan vinna? Vi har hittat ett lag som de facto gör en historisk säsong.

Håll tillgodo.

Div 3 Västra Svealand

Det tog en säsong och sedan tycks det ha klickat i. Säffle SK, resultatet av den sammanslagning mellan Säffle FF och Sifhälla som under så många år såg ut som en utopi, är på väg uppåt.

Efter förlusten mot Torsby hemma i slutet av juni har Säffle-fusionen radat upp trepoängare, i skrivande stund åtta stycken i rad. Just nu har sydväst-värmlänningarna sex poäng ner till tvåan Syrianska Eskilstuna och ytterligare någon poäng bakom jagar trion Torsby, FBK Karlstad och Hertzöga.

Mycket tyder på att det blir division 2-fotboll på Sporthälla nästa år. Vid det negativa strecket krigar Strömtorp, just nu på rätt sida av detsamma.

∎∎∎

Div 4 Värmland

För några veckor sedan såg nykomlingen Grums ut att kliva rakt genom serien, utan att titta tillbaka. Men nu tycks verkligheten ha hunnit ifatt Bastian Rojas Diaz och hans mannar. Tre förluster på raken innebär att det komprimerats i toppen.

Målkungen Rasmus Gerkes Västanvik skuggar nu och strax bakom har förhandsfavoriten KB Karlskoga till sist fått luft och ser just nu starkast ut. I botten såg Nyedshov uträknat ut efter 1-7 mot Töcksfors, men har sedan dess plötsligt sprattlat till å det rejälaste och har nu tre vinster på raken.

Samtliga i sexpoängsmatcher mot kollegorna i den nedre regionen - Skoghall, Norrstrand och Rottneros. Norrstrand, som kvalade till trean förra säsongen, måste ses som seriens stora missräkning och division 5-spöket är nu skarpt i konturerna.

∎∎∎

IFK Kristinehamn mot Karlskoga SK i seriefinalen i division 5 Östra.
IFK Kristinehamn mot Karlskoga SK i seriefinalen i division 5 Östra. Foto: Oscar Gustavsson

Div 5 Östra

IFK Kristinehamn har stått i skuggan av grannen IFK Ölme under flera decennier. Nu har de vitblå kamraterna återtagit herraväldet i Picasso-kommunen och är på väg uppåt.

Toppstriden kan komma att avgöras om ett par veckor då IFK möter huvudkonkurrenten Karlskoga SK i en ren seriefinal. I botten ser Immetorp ut att få kliva av, men senaste veckornas uddamålsförluster mot lokala rivalerna och topplagen Karlskoga SK och Karlskoga IF tyder på att det finns liv i de grönvita.

∎∎∎

IFK Sunne gör ett av många mål under årets säsong. Här i ett möte med Rännberg.
IFK Sunne gör ett av många mål under årets säsong. Här i ett möte med Rännberg. Foto: Karina Johansson

Div 5 Västra

För ett drygt år sedan ramlade IFK Sunne ur fyran med buller och bång, något ingen sannolikt förväntat sig. Nu har Fryksdalskamraterna kammat och samlat ihop sig. Efter 16 matcher är målskillnaden 73-9, Joel Alenmalm öser in mål och marginalen till de jagade lagen är redan stor.

IFK Sunne lär kunna beställa guldhattarna redan nu. I botten är flera lag indragna i streckstriden. Bäckalund tog en blytung trea mot Svanskog nyligen. Fem lag riskerar att ramla ur om vi även räknar in Rännberg som visserligen har viss marginal nedåt, men som är inne i en slags all time low med 3-9 och 0-10 i de två senaste matcherna.

∎∎∎

Div 6 Norra

Rinns AIK går mot sin bästa säsong på mycket länge. Det grönklädda laget har varit outstanding i den norra sexan i år och kan redan kalla sig mästare i kavaj. Det oavgjorda resultat i derbyt mellan Bergsäng och Ekshärad i helgen innebar att seriesegern var bärgad.

Bra bredd på målskyttet, sju spelare har gjort fem mål eller fler. Värmlands målkung hittas dock i ett annat lag. ÖDIK:s Oscar Aronsson ser ut gå ohotad mot den titeln - 33 mål så här långt. Längst ner är det klart att Sörby åker ur.

∎∎∎

Div 6 Östra

Woodys FC eller Strömtorp B? Det är lagen det handlar om i östra sexan. Karlskogalaget kopplade greppet genom att vinna seriefinalen och sedan följa upp med att ta hem derbyt mot Bråten med uddamålet. Woodys, som haft stor nytta av Kim Löfvings målskytte, således i slagläge.

I botten har Villastaden dammat av exallsvenske Tomas ”Hulån” Olsson, 49 år ung, i sin kamp för att lämna jumboplatsen.

∎∎∎

Div 6 Södra

Serieledande Ulvsby tappade överraskande poäng mot Edsvalla senast. Men det gjorde inte så mycket då toppkonkurrenten Norrstrand 2 gick på pumpen mot Sommarro.

Ulvsby har två poäng tillgodo på Forshaga 2 och Norrstrand och de två sistnämnda möts dessutom i nästa omgång. Fördel Ulvsby med tre omgångar kvar således. I botten har Nyedshov U det riktigt tufft med fyra inspelade poäng och 74 insläppta mål på 14 matcher.

∎∎∎

Div 6 Västra

I den här serien har det inträffat något historiskt. För första gången någonsin kommer det att spelas division 5-fotboll på Bodavallen. Högboda IF, bildad 1941, är redan klar seriesegrare. Joel Renanders frisparksmål gav kvittering i seriefinalen mot Mangskog i senaste omgången och den poäng målet gav räckte.

Så sent som 2019 hade HIF inte ens ett a-lag i seriespel, men kom tillbaka ifjol och kvalade sig upp i sexan. Nu har målskyttarna Fredrik Petterssons och Johan Jonssons gäng inte gått att stoppa. Längst ner får endera Eskilsäter eller Säffle SK 3 kliva av.

∎∎∎

Div 7 Norra

Här har vi ett getingbo i toppen, där fyra lag faktiskt kan ta hem serien. Lysvik sitter på leken, men har fler matcher spelade än Ämtervik U, IK Viking/NVFF och IFK Sunne U. Sunne är jokern här med sina tre hängmatcher.

Vinst i samtliga så är man uppe på samma poäng som Lysvik med en match kvar att spela. Kommande helg ger en fingervisning om vart det tar vägen. Då tar Sunne emot Lysvik och Ämtervik ställs mot Viking. I den här serien hittar vi också den målrikaste matchen och målmässigt största segermarginalen - Viking/NVFF besegrade för några veckor sedan poänglösa jumbon Västanvik U med 27-0.

∎∎∎

Div 7 Östra

Anton Edström har hållit krutet torrt under 2021. Dennes 19 mål har bidragit till att Alkvettern har ena benet i sexan med två omgångar kvar att spela. Karlskoga SK 2 är två pinnar bakom, men Alkvettern har ett på pappret bekvämt schema kvar - bottenlagen Åtorp 2 och Storfors U.

Alkvettern i förarsätet inför slutspurten med andra ord. Karlskoga ska ta sig an ett omstartat IFK Ölme på bortaplan vilket inte innebär några självklara poäng.

∎∎∎

Div 7 Södra

Två ö-lag i splendid isolation i toppen - Hammarö FK U och Nolgård. Båda gängen är 14 poäng före trean Norrstrand 3 och här har seriemakarna fått till en fin dramaturgi. Hammarö och Nolgård möts nämligen i nästa omgång.

Vinner de förstnämnda är det i praktiken klart och betalt inför avslutningen då HFK har överlägsen målskillnad. I den sista omgången möter Hammarö dessutom jumbon Borgvik.

∎∎∎

Svartvita Åmotfors, med tränaren Björn Alexandersson som målvaktsvikarie, säkrade seriesegern i matchen mot Fiskevik.
Svartvita Åmotfors, med tränaren Björn Alexandersson som målvaktsvikarie, säkrade seriesegern i matchen mot Fiskevik. Foto: Jan-Olof Johansson

Div 7 Västra

En rumphuggen serie på grund av att inte mindre än tre lag utgått - Jössefors, Koppom/Köla och Värmskog 2. Kvar i spel blev därmed bara en sextett. Åmotfors IF kan kosta på sig en förlust mot Brunskog United i sista omgången - serieseger och uppflyttning är redan klar - men de vitsvarta vill säkert fullfölja med en nolla i förlustkolumnen.

Fotnot: En sammanställning för damfotbollen är under produktion.

Artikeltaggar

Bastian Rojas DiazFotbollGrums IK FotbollJoel AlenmalmOscar AronssonRasmus GerkeSäffle SKTomas "Hulån" Olsson

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare