Kristinehamn klättrar - måste klättra mer

Ledare
PUBLICERAD:
Årets rankning av företagsklimatet som presenterades av Svenskt näringsliv under onsdagen visar att Kristinehamn klättrar 31 placeringar. Det är bra. Men något annat hade varit ett underbetyg.

Nuvarande kommundirektör rekryterades för att göra satsningar på det här området och Kristinehamnssamverkan har haft ett gott näringslivsklimat som ett av sina uttalade mål.

Klättringen från plats 181 till 150 i rankningen ligger i linje med detta. Men det finns fortfarande mycket att göra.

Kristinehamn återfinns ännu på nedre halvan bland Sveriges 290 kommuner och många Värmlandskommuner har ett bättre företagsklimat än Kristinehamn, enligt rankningen. Det kan man från Kristinehamns sida inte vara helt nöjda med.

Bland annat ligger Storfors bättre till, som också klättrar i rankningen.

Kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M) gör bedömningen att politikerbesök på olika företag är en stor anledning till klättringen. Det återspeglas i att både kommunpolitiker och tjänstemäns attityder till företagande har förbättrats, enligt rankningen.

Största förbättringen som Kristinehamn gör i undersökningen rör service och bemötande. Där har kommunen gjort sin läxa. Det är också en parameter som det är förhållandevis lätt att påverka. Att svara vänligt, hyfsat snabbt och ge de besked som efterfrågas är det minsta man kan förvänta sig, egentligen.

Det är ett gott betyg att satsningar som gjorts gett utdelning. Men för att Kristinehamn ska hävda sig framöver, attrahera nya företag och behålla dem som finns här måste man vara på tårna och i framkant. Då är det ett orosmoment att Kristinehamn ligger lågt i rankningen vad gäller tillgång till kompetent arbetskraft.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.