Hoppa till huvudinnehållet

Marie Oudin: ”Otroligt glädjande, men vi har en bit kvar”

Publicerad:
I förra veckan jublade Marie Oudin (M) åt försvarsetableringen. Den här veckan är det näringslivsrankningen som glädjer. Foto: Magnus Carlsson

Årets rankning av företagsklimatet får kommentarerna att gå i dur. Kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M) kan nöjt konstatera att kommunen klättrar för tredje året i rad.

– Jag är framför allt nöjd över att bemötandet klättrar så mycket som det gör, säger Marie Oudin.

Redan då hon tillträdde som kommunstyrelsens ordförande siktade hon på att kommunen skulle bli årets raket i rankningen. Även om det inte har blivit så är hon nöjd med utvecklingen:

– Det är otroligt glädjande, men vi ska inte glömma att det är en bra bit kvar.

Mer arbete på gång

I förra veckan beslutade kommunstyrelsen om det framtida arbetet med samhällsbyggnadsprocessen, ett arbete vars huvudfokus är att förbättra företagsklimatet.

– Att vi har klättrat så här mycket redan innan det arbetet har startat på allvar är förstås positivt, säger Marie Oudin.

Vad har gjort att ni har klättrat så redan?

– Jag tror att det handlar om att vi som politiker är ute och lyssnar på företagen. Vi ser att politikers attityd till företagande har förbättrats. Så jag tror att vi jobbar med rätt saker, svarar Marie Oudin.

Även Närsams vd Madelen Richardsson kommenterar rankningen i positiva ordalag. Hon säger att resultatet ger råg i ryggen inför det fortsatta arbetet.

Både hon och Marie Oudin nämner det arbete som pågår med att identifiera bristen på kompetent arbetskraft.

– Vi måste komma till rätta med den missmatch som finns på arbetsmarknaden, att vi har många arbetslösa med utan rätt kompetens, säger Madelen Richardsson.

Madelen Richardsson var orolig att resultatet av enkäten inte skulle vara tillräckligt för att få genomslag i rankningen, men så blev det.
Madelen Richardsson var orolig att resultatet av enkäten inte skulle vara tillräckligt för att få genomslag i rankningen, men så blev det. Foto: Magnus Carlsson

Hon erkänner att hon var lite osäker på hur kommunen skulle stå sig i årets rankning. Många andra kommuner uppvisade också förbättrade resultat i enkäten.

– Och egentligen är det oviktigt hur vi rankas. Det viktiga är vad företagen svarar i enkäten. Ett bra resultat där och nöjda företagare är viktigast, säger Madelen Richardsson.

”Mycket har hänt”

En nöjd företagare är också ordförande för Företagarna, Patrik Ekman. Han, och många företagare med honom, har upplevt en klar förbättring när det gäller service och bemötande.

– Där har kommundirektör Martin Willén gjort mycket sedan han började och det är det vi ser resultatet av nu. Det är många runt mig som säger att det har hänt jättemycket de senaste tre åren, säger Patrik Ekman.

Patrik Ekman anser att kommunen ska fortsätta sikta uppåt i rankningen.
Patrik Ekman anser att kommunen ska fortsätta sikta uppåt i rankningen.

Han anser att kommunen inte kan ha något annat mål än att sikta mot den nivå man befann sig på för tio år sedan, vilket betyder en placering runt 75 på rankningen. Gärna högre än så också.

Också han tror på samhällsbyggnadsprocessen och att den kommer att ge resultat vad det lider.

Vad säger du om bristen på kompetent arbetskraft?

– Jag tror att det är världsläget generellt som spelar in. Under pandemin har många tappat personal som har gått till andra verksamheter och nu när det tar fart igen hittar man inga ersättare. Men varför Kristinehamn sticker ut negativt har jag egentligen ingen analys av, svarar Patrik Ekman.

Han tror dock att det finns en del saker att göra för att locka kompetens att flytta till Kristinehamn:

– Vi måste ha attraktiva bostadsområden och ett vardagsliv som lockar. Då kan vi attrahera folk att flytta hit. Det finns en fara i att räkna med att kompetens ska pendla in, för vad händer den dag det dyker upp ett likvärdigt eller bättre jobb närmare hemmet?

Sammanfattningsvis är ändå Patrik Ekman nöjd med den utveckling som sker i Kristinehamn.

– Det har blivit trevligare att verka som företagare i Kristinehamn, avslutar han.

Artikeltaggar

FöretagarnaKristinehamnMadelen RichardssonMarie OudinNäringslivNärsamPatrik Ekman

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.