Hoppa till huvudinnehållet

Socialdemokraterna: ”Glöm inte bort barnen”

Publicerad:
Barnen får inte glömmas bort i besluten anser socialdemokraterna Inga-Lill Röhr och Bjarne Olsson.
Barnen får inte glömmas bort i besluten anser socialdemokraterna Inga-Lill Röhr och Bjarne Olsson. Foto: Linda Bertilsson

Enligt tjänstemannaskrivelsen skulle en motion om barnkonsekvensanalyser anses besvarad. Kommunstyrelsen beslutade dock under tisdagen att ändå bifalla motionen.

Socialdemokraterna Inga-Lill Röhr och Bjarne Olsson lämnade i oktober förra året in en motion om barnkonsekvensanalyser. I den efterlyser de ett barnperspektiv i samtliga politiska beslut som fattas i kommunen, oavsett nämnd.

– Den som fattar beslutet måste alltid försäkra sig om att barnets bästa har vägts in i beslutsprocessen, skriver de i motionen.

I de fall då andra intressen väger tyngre än barnets ska beslutsfattarna noga kunna motivera varför beslutet ser ut som det gör. Därför anser motionärerna att såväl politiker som tjänstepersoner bör genomgå utbildning för att kunna fatta beslut som är kvalitativa ur ett barnperspektiv.

Ansågs besvarad

Enligt tjänsteskrivelsen görs dock bedömningen att de verksamheter som mer frekvent arbetar med frågor som rör barn och unga redan idag har barnkonsekvensanalyser med i handläggningen. För de tjänstepersoner där det är mindre frekvent att arbeta med barnfrågor hänvisas till den handläggarbok som har arbetats fram under våren.

Från kommunledningskontoret görs bedömningen att det är tillräckligt för att betrakta motionen som besvarad.

Kommunstyrelsen tyckte annorlunda och biföll motionen som nu överlämnas till kommunfullmäktige för vidare beslut.

– Vi socialdemokrater är självklart glada över att de här motionen bifölls och det här beslutet är bra för våra barn och ungdomar, säger Bjarne Olsson i en kommentar.

Artikeltaggar

Bjarne OlssonInga-Lill RöhrKristinehamnPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.