Kristinehamn har fått sitt 16:e naturreservat

Publicerad:
Visnums stormosse är nu officiellt ett naturreservat. Foto: Anna Warner

Nu är det klart att Kristinehamn fått sitt 16:e naturreservat. Den 30 augusti beslutade länsstyrelsen att inrätta naturreservatet Visnums stormosse, som är beläget strax norr om Nybble.

Området har en yta på 356 hektar varav drygt 311 hektar är våtmark.

Det har varit känt sedan början på 2020 att Kristinehamn skulle få ännu ett reservat.

När förslaget lades fram skrev länsstyrelsen bland annat att Visnums stormosse är ett stort, välutbildat och i princip oskadat myrobjekt, ett av de största i södra Värmland.

Länsstyrelsen beskriver också området Visnums stormosse som en av länets största gölmossar med ett hundratal relativt små gölar.

Visnums stormosse är också välkänd för sitt rika fågelliv. Här häckar flera ovanliga och störningskänsliga arter som trana, ljungpipare, grönbena och enkelbeckasin. Dessutom är mossen välanvänd som spelplats för orre.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att syftet med bildandet av reservatet är att bevara och utveckla ett område med värdefulla våtmarker samt mossar och laggkärr med dess karaktäristiska artrikedom.

I området är det nu förbjudet att fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd eller buskar, stående eller omkullfallna.

Man får inte samla in ryggradslösa djur, mossor, lavar och vedsvampar eller gräva eller dra upp kärlväxter.

Det är också förbjudet att köra motorfordon eller ha en hund okopplad.

Utan länsstyrelsens tillstånd är det dessutom otillåtet att genomföra organiserad tävlings- eller friluftsverksamhet.

I Kristinehamns kommun finns sedan tidigare 15 naturreservat. Det handlar om Blomsterhultsmossen, Dyrön, Gockoöarna, Inre Kilsviken, Klämmeshöjden, Kummelön, Norra Konsterud, Nötön/Åråsviken, Sibberön, Skogsmossen, Stora Vilången, Södra Konsterud, Värmlandsskärgården, Värmlands-Säby och Stor-Älgsjön.

Artikeltaggar

Djur och naturLänsstyrelsenNaturreservatNybble

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare