Hoppa till huvudinnehållet

Snitsigt koncept i Vike – plocka din egen bukett

Publicerad:
Riekje van Zanten i sitt blommande Sommarlinden.
Riekje van Zanten i sitt blommande Sommarlinden. Foto: Maja Olsson

Nu blomstrar det i Riekje van Zantens trädgård i Vike – och du är välkommen att ta del av makalösa färger, dofter och fler blomsorter än vad som är möjligt att räkna till.

– Jag blir lika fascinerad varje gång jag ser buketterna kunderna plockat. Varenda en är unik, säger Riekje.

Från början hade Riekje hästar som betade på marken där det nu breder ut sig snittblommor av alla dess slag.

– Jag brukar berätta om hur det går till för kunderna, sedan brukar jag avlägsna mig. Det är viktigt att de får känna in känslan och uppleva blommorna själva, säger Reikje varmt, och blickar ut över dahliorna i olika färger som beskrivs vara den blomma de flesta väljer till sin bukett.

Utan kemikalier

Självplockningen påbörjades under 2017 efter inspiration från USA och deras ”flower market” som är som en form av skördefest där snittblommor säljs. I Sverige är konceptet inte lika vanligt och Riekje bestämde sig därför för att ha en egen snittförsäljning hemma.

– Inför helgen har jag en vagn jag brukar sälja färdiga buketter i vid vägen här utanför, säger hon.

Riekje blomsterkoncept Sommarlinden bygger på Slow Flowers-rörelsen som handlar om närproducerade blommor. När blommorna odlas lokalt leder det till en ökad mångfald för fjärilar och bin.

– Många av de blommor som går att köpa i en butik idag har ofta fraktats långt och de är framtagna på kemiskt vis. Varje blomma har sin tid och jag följer årstiderna, säger Riekje.

Intresset för blommor har alltid funnits. Riekje flyttade till Sverige från Nederländerna för 15 år sedan och redan som liten hade hon ett eget liten odlingsplätt där hon planterade blommor. Hon har tidigare utbildat sig online via det amerikanska Floret flower farm samt deltagit i odlingskurser i Jämtland när hon bodde där.

Det är en väderberoende bransch och det är ofta svårt att planera. Riekje hade förhoppningar om att sälja ranunkel till mors dag men den kalla våren satte stopp för det. Hon hoppas nu att frosten inte kommer allt för tidigt i år.

– När första frosten kommer har blommorna dött över en natt, säger Riekje van Zanten.

 • Luktärtorna slingrar sig upp mot solen.
  Luktärtorna slingrar sig upp mot solen. Foto: Maja Olsson
 • Ett hav av blommor.
  Ett hav av blommor. Foto: Maja Olsson
 • Riekje van Zanten har så många olika blomstersorter att hon tappat räkningen.
  Riekje van Zanten har så många olika blomstersorter att hon tappat räkningen. Foto: Maja Olsson
 • Favoriten dahlia.
  Favoriten dahlia. Foto: Maja Olsson
 • Mycket vacker att vila ögonen på.
  Mycket vacker att vila ögonen på. Foto: Maja Olsson

Artikeltaggar

KristinehamnLantbruk

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.