Hoppa till huvudinnehållet

Drygt 30 hjärtstartare i Kristinehamn

Publicerad:
De flesta hjärtstartarna i kommunen finns i tätorten. Några få finns i de södra delarna. Genrebild. Foto: Henrik Holmberg / TT

Många har någon gång sett en hjärtstartare hänga på väggen, kanske i en träningslokal, en butik eller en restaurang. Men hur används de? Och vem får använda dem?

Om en person drabbas av ett plötsligt hjärtstopp är de första minuterna avgörande. Om den drabbade får en stöt med hjärtstartare inom 3-4 minuter överlever 70-80 procent, enligt Hjärt-lungfonden.

Idag överlever ungefär 600 av 10 000 drabbade eftersom behandling dröjer för länge.

I Kristinehamns kommun finns 33 hjärtstartare registrerade i Hjärtstartarregistret. En klar majoritet är i de centralare delarna av kommunen.

I de södra delarna finns en i Rudskoga, en i Nybble, två i Bäckhammar och en i Västanås.

I Ölme finns tre hjärtstartare, två i de södra delarna och en i norra.

I de centrala delarna av Kristinehamns tätort finns hjärtstartare bland annat på biblioteket, Brogårdsgymnasiet och apoteket Bojorten.

Hjärt- lungfonden beskriver en hjärtstartare som en liten EKG-apparat som läser av hjärtrytmen och kan ge en strömstöt för att starta hjärtat vid ett plötsligt hjärtstopp.

En hjärtstartare består av själva apparaten, elektroder som klistras på bröstkorgen och en knapp för att ge en strömstöt. Det finns även helautomatisk där apparaten automatiskt avger strömstöten, men de flesta är halvautomatiska, alltså att de analyserar hjärtrytmen men inte avgör stöten automatiskt.

– En hjärtstartare används när en person är medvetslös och inte andas. Innan hjärtstartaren är på plats påbörjas hjärt-lungräddning och 112 larmas, skriver Hjärt-lungfonden på sin hemsida.

För att använda en hjärtstartare trycks apparaten först i gång och sedan fästs elektroderna på bröstkorgen. När båda elektroderna är på plats analyserar hjärtstartaren hjärtrytmen och rekommenderar sedan defibrillering eller hjärt-lungräddning.

Om en defibrillering görs ska sedan hjärt-lungräddning genomföras i två minuter. Sedan analyserar hjärtstartaren hjärtrytmen på nytt.

Vem som helst får använda en hjärtstartare, men enligt Hjärt-lungfonden rekommenderas utbildning:

– Hjärtstartaren ger instruktioner men praktisk träning gör att den som använder hjärtstartaren vet vad den ska göra och det går snabbare.

Artikeltaggar

BäckhammarBrogårdsgymnasietHjärt-LungfondenHjärtstartareNybbleÖlmeRudskogaVård och omsorg

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.