En vardag som vanligt – kristinehamnare beskriver pandemin utomlands

Publicerad:
Maximo Gomez Park, också känd som Domino Park, i Miami, Florida i maj 2021. Parken var stängd under 2020 men har nu öppnat upp. Kristinehamnaren Erik Stenberg bor i en mindre stad längre upp i delstaten, men vittnar om att mycket är som vanligt. Foto: Wilfredo Lee

Under våren 2020 tog NKP kontakt med kristinehamnare som bor utomlands för att se hur pandemin påverkade dem. Nu har det gått mer än ett år och det är dags igen.

– För några veckor sedan så beslöt de sig för att vi inte behöver använda mask utomhus, säger Jessica Nordh som bor på Mallorca.

Under våren 2020 så slöt sig samhället omkring henne och polisen patrullerade på gatorna för att kontrollera att de strikta restriktionerna följdes. Såhär sa hon då:

– Corona har spridit sig mycket och fort i Spanien. Jag tycker det är läskigt så jag håller mig hemma. Jag är så tacksam att vi bor på landet så att vi åtminstone kan vara ute och inte behöver vara instängda i en lägenhet.

Då trodde regeringen i Spanien att restriktionerna skulle lättas upp den 15 april, men med facit i hand så blev det inte så.

Jessica Nordh bor på Mallorca.
Jessica Nordh bor på Mallorca. Foto: Privat

Jessica Nordh berättar att det öppnat upp mer de senaste veckorna och att turisterna sakteliga börjat återvända.

– Det är mer rörelse på gatorna och stränderna är så gott som fulla. I och med att man inte sett så mycket folk på över ett år så har man blivit lite tillbakadragen, men nu efter några veckor så känns allt som vanligt igen.

Att de inte heller behöver använda andningsskydd utomhus är en lättnad eftersom temperaturen ofta ligger över 30 grader.

”Lyckligt lottad”

Pandemin till trots har Jessica Nordh ändå haft ett bra jobb då hon fått jobb på ett bageri.

– Jag har haft turen att jobba mycket. Förra året sökte jag nytt jobb och började jobba på Palma Bread som är ett väldigt populärt bageri här på Mallorca.

Hennes mentala hälsa har helt klart mått bra av att hon bor på landet med sina djur.

– Jag kan se mig som lyckligt lottad. Det finns de som haft det tufft med att bo i en liten lägenhet med flera barn, utan balkong och jobb.

Det hon saknar nu är familj och vänner i Sverige. I december har hon bokat en resa för att besöka hemlandet.

– Jag har inte varit i Sverige på grund av mycket jobb, men också för att jag inte velat riskera att bli sjuk eller smitta min familj och mina vänner. Min mamma är på besök här nu och i augusti kommer både mamma, pappa och mina två syskonbarn. Det ser jag fram emot väldigt mycket.

”Många blev sjuka”

I ett annan varmt land, fast på andra sidan Atlanten bor tennisfantasten Erik Stenberg, i det soliga Florida.

När pandemin slog till mot USA kände han en oro.

– Det var nervöst då många affärer, restauranger och gym, bland annat, slog igen. Jag hade dagliga telefonsamtal med andra tennisklubbar. Jag höll dock öppet varje dag.

Rolls-Royce Women´s cup. Tony Michaelsen och Erik Stenberg, från 2011.
Rolls-Royce Women´s cup. Tony Michaelsen och Erik Stenberg, från 2011. Foto: Oscar Gustavsson

Han beskriver att han klarat sig bra trots omständigheterna.

– Vi har klarat oss relativt bra. Många blev smittade med covid-19, men alla klarade sig och var tillbaka inom en vecka eller två.

Hans beskrivning av nuläget är att vardagen är tillbaka till det normala och han längtar till att åka till Sverige.

– Jag vill kunna åka hem till Sverige och Kristinehamn och slå IFK 65 i fotboll den 30 juli 2022.

Artikeltaggar

CoronavirusetFloridaKristinehamnMallorcaNKPNyheterUSA

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare