Hoppa till huvudinnehållet

Lupinkriget i en vägkant nära dig

Publicerad:
Så här såg det ut förr, innan lupinerna tog över.
Så här såg det ut förr, innan lupinerna tog över.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Minns du kattfot och blå viol? Så här såg det ut förr, för den som minns bortom alla lupinhäckar som numera väller över i diken och natur. Florans mångfald är livsavgörande för många fjärilar och pollinerande insekter, varav ett mycket stort antal arter redan är rödlistade, andra hotade. En del av dessa är beroende av en enda speciell sorts blomma. Lupinen inte bara breder ut sig och kväver, den samlar också kväve i sina rötter och de vilda små ängsblommorna klarar inte den övergödda miljön.

Lupinen började som en uppskattad trädgårdsblomma, men det är dags att omvärdera den nu när den förvildat sig så till den milda grad. Det finns ju hundratals andra värdefulla perenner att ha i rabatten. Dessutom kan betesdjur i värsta fall drabbas av en förgiftning, Lupinos, som kan ge leverskador.

Hoppas Trafikverket kan tänka sig att lägga om rutinerna och slå sina vägrenar innan blomningen börjar i fortsättningen. Nu har snart lupinen blommat över börjat och sätta ärtskidor som eftermognar när de slås av. Alla som krigar i liten skala kan ju plocka stora fång att njuta av, men släng dem inte i naturen sen! Tänk på att fröna är grobara upp till 50 år i marken!

L Ivarsson

Ps Planterade ett par lupiner för 35 år sedan, men är nu så glad att de inte tog sig!

Artikeltaggar

InsändareInvasiva arterMiljöVäxter