Husbilsfamiljen från Kristinehamn: ”Alla ser fram emot årets resa”

Publicerad:
Linda och Tomas Emanuelsson med barnen Sigrid, Elvin och Vilmer, samt hunden Teddy, älskar sin husbil. Foto: Joakim Magnusson

Först tält, sedan husvagn och för några år sedan skaffade familjen Emanuelsson, Tomas och Linda och tre barn, i Kristinehamn sin första husbil, ”en gammal uv”.

Nu har de blivit husbilsfrälsta och gör både korta och långa turer hela sommaren lång med sin McLouis.

– Det ger en väldigt fin sammanhållning inom familjen, säger Linda Emanuelsson.

Att tälta med tre barn var förvisso trevligt men blev lite bökigt efter ett tag. Bara att resa tältet tog ett par timmar varje gång, så för några år sedan bestämde sig familjen Emanuelsson på Strand i Kristinehamn för att uppgradera. Att åka runt och släpa på en husvagn i 80 kilometer i timmen lockade inte, men kanske något närbesläktat?

– Vi åkte och tittade på en husbil – ”bara för att titta”, säger Tomas leende.

Det gick som det gick. 2016 köpte familjen sin första husbil. Den nuvarande har de haft sedan 2018. Man kan gott säga att hela familjen har blivit husbilsfrälst.

Varje år blir det några hundra mil, gärna kortare helgturer och säsongen startar tidigt.

– Vi brukar plocka fram husbilen i april, runt påsk. Det beror lite på vädret. Vi har inga vinterdäck till husbilen så att åka omkring i blötsnö är kanske inte så trevligt, säger Tomas.

Vilmer och Elvin har sommarledigt.
Vilmer och Elvin har sommarledigt. Foto: Privat

Familjen har gjort det till sin devis att en husbilsresa inte behöver vara särskilt lång eller märkvärdig för att ge livskvalitet. Bara en timme söderut väntar äventyret.

– Vi har varit en hel del i Töreboda och på Harge i Askersund. Där är det väldigt fint. Det finns en fantastisk sandstrand där, det är nästan som att vara utomlands. Vi tycker också mycket om Barfoten i Otterbäcken, säger Linda.

Alla barnen, Sigrid, 13 år, Elvin, 11 år och Vilmer, 9 år, hänger gladeligen med på turerna. Till på köpet får de många gratis geografikunskaper om vårt avlånga land.

– I skolan undrar de hur de kan veta allt det där. Då berättar de att vi har varit på alla de här platserna med husbilen, skrattar Linda.

Familjen Emanuelsson på semester.
Familjen Emanuelsson på semester. Foto: Privat

Det bästa med husbilslivet är att allt finns samlat under ett tak, tycker familjen Emanuelsson. Det är bara att lasta och köra. Husbilen är lättkörd och lättanvänd och när hela familjen stuvar in sig i bodelen uppstår trivsel och sammanhållning.

– Man kan släppa alla måsten och bara vara tillsammans. Man slappnar av, säger Linda.

Än så länge har de huvudsakligen rört sig inom landets gränser och planen i sommar är att ta sig till Öland, ett önskemål från barnen. Men på sikt drömmer familjen Emanuelsson om att resa längre söderut, till Danmark och Tyskland.

– Nu när barnen är så stora är det inga problem att åka längre sträckor och det finns ju ställplatser nästan överallt, säger Tomas och Linda.

Artikeltaggar

AskersundBarfotenBarfotens campingDanmarkFritid och livsstilHus och hemHusbilKristinehamnMänskligtÖlandSamhälleSommarTöreboda

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare