Nog nu om vindkraften

Insändare
PUBLICERAD:
Nu är jag trött på era påhopp. Vi är ett parti med 1 mandat i kommunfullmäktige. Det är fullkomligt absurt att lägga ned så mycket tid och besvär för att hacka på oss. Vuxna män!?

Vi har använt vår röst i tillstyrkan av vindkraften i Ölme, för att elproduktion är viktigt och den ska vara förnybar. Vår röst är en demokratisk rättighet. Vi har också stor sympati för de närboende som är missnöjda, vilket vi har uttryckt, men förstått att ärendet gått väldigt långt.

Ärendet i Ölme handlar inte om ja eller nej till vindkraft i Ölme som många verkar mena. Det finns redan tillstånd idag. Så jag förstår inte vad ni är ute efter? Om det handlar om kärlek till miljön som driver nej-sidan så blir det väldigt lyckosamt för framtida miljöfrågor i kommunen.

Kärnkraften stängs och det är något bra för alla. Kärnkraften är inte förnybar, det vill säga det är en dålig, icke hållbar lösning, vilket betyder att det är en dålig investering. Sen finns även säkerhetsaspekterna och uranbrytningen. Det är förbjudet att bryta uran i Sverige samt att det kärnkraften är mål för fientliga makter som kan skapa stor skada.

I SvD 2018 kan man läsa att enligt rapport från Försvarshögskolan att en av slutsatserna är att ”Kinas och Rysslands intresse för cyberspionage och informationsoperationer riktad mot elkraftindustrin och den kärntekniska sektorn är mycket påtaglig och kräver åtgärder”.

Till sist så hänvisar jag till det Jane Larsson (C) sade: ”Se tv-serien Tjernobyl”.

Varför tjata om dyrare, ohållbar, icke förnybar, riskfylld kärnkraft när mångfalden förnybara alternativ är vägen framåt?

Att elnätet är bristfälligt är inget nytt. Den ska uppgraderas och teknik på lokal nivå ska säkerställa el till hela Sverige.

Det finns massor av häftiga lösningar. Som kan läsas i Energi-tidningen finns till exempel skybrator, eller varför inte läsa lite om tidvattenenergi som alltså har en potential att ersätta all världens kärnkraft (känn på den). Har ni koll på vilken potential havsbaserad vindkraft har för svensk produktion och effekten i elnäten? Man kommer dessutom lagra vindkraftens energi i vätgas. Och elbranschen ska uppmuntra mikroproduktion (det vill säga mer självförsörjande), vilket är fenomenalt och minskar belastning på elnätet och ger makt till oss brukare. För att inte tala om batteriernas revolution som kommer få stor inverkan på vår framtid (läs boken: Batterirevolutionen).

Och det är ganska absurt att gång på gång få förklara hur marknadsmässig ekonomi fungerar. Förnybar energi utklassar kärnkraft i pris. Det är fritt att öppna ny kärnkraft idag, men kalkylen går inte ihop.

Nu räcker det mot oss Miljöpartister angående vindkraften i Ölme. Det är befängt att fortsätta hacka på oss och vad vinner ni på det?

Det är extraordinärt att rösta nej till den tillstyrkan.

Miljöpartiet har valt att rösta ”ja” ytterligare en gång i sakfrågan (utan ens att yrka på det) och Miljöpartiet har tillit till vindkraften liksom många andra spännande lösningar.

Vi har 1 mandat.

Mvh Oscar

Språkrör för Miljöpartiet de gröna i Kristinehamn

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.