Regionens uppmaning efter mutationsutbrottet: ”Håll dina vaccinationstider”

Publicerad:
Vaccinsamordnare Anders Nordmark vill nu påminna värmlänningarna om att hålla sina vaccinationstider. Foto: Peter Bäcker

Utbrottet av deltamutationen är stort i Värmland.

Därför poängterar regionen att det är extra viktigt att hålla sina vaccinationstider och planera för sin vaccination.

Deltavarianten är mellan 40 och 60 procent mer smittsam, enligt virusexperten Ali Mirazimi.

Region Värmland vill nu påminna värmlänningarna om att hålla sina vaccinationstider.

– Det är nu extra viktigt att hålla sina vaccinationstider för de som har dos ett och två inplanerade, säger Anders Nordmark, vaccinationssamordnare.

Skyddet efter en dos vaccin är inte lika starkt mot deltamutationen och det är därför extra viktigt att värmlänningar tar dos två när den är inplanerad.

– Det förekommer att värmlänningar inte håller sina vaccinationstider. Jag skulle inte säga att det är jättemånga som missar sina tider. Men, det förekommer och är därför extra lämpligt att påminna att hålla båda sina tider nu när deltamutationen sprider sig.

De som ska boka vaccination uppmanas att planera för sin vaccination.

– Se till att boka tider du faktiskt har möjlighet att gå på och prioritera din vaccination.

De tillfälliga begränsningar i bokningssystemet som NWT tidigare rapporterat om, har fortfarande inte fått en lösning.

Det går fortfarande bara att se tillgängliga vaccinationstider 14 dagar framåt.

– Det finns mycket tillgängliga tider under vecka 26 och längre fram. Tyvärr dyker tiderna bara upp dag för dag. Alltså, idag, onsdag, kan du bara se fram till 30 juni. Imorgon, torsdag, kommer du kunna boka 1 juli. De som ska boka sin vaccinering får tyvärr logga in dag för dag för att se tillgängliga tider.

Det är svårt att säga om det är ett högt bokningstryck när den tekniska begränsningen gör det svårare för värmlänningar att boka vaccinationstid.

Hur ligger det till med nästa påsläpp?

– Vi har inte tagit beslut om det ännu. De faktorer som avgör när vi kan släppa på för nästa grupp är bokningstryck, bokningsteckning i nuvarande vaccinationsgrupp och kommande vaccinleveranser. Vi tar ställning till de här sakerna dag för dag för att bedöma när är det rätt läge att släppa på nästa grupp.

Artikeltaggar

Anders NordmarkCoronavirusetSjukvårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare