Hoppa till huvudinnehållet

Försvaret kikade på tänkbara platser i Kristinehamn

Publicerad:
Generallöjtnant Johan Svensson och generaldirektör Maria Bredberg Pettersson besökte under onsdagen Kristinehamn.
Generallöjtnant Johan Svensson och generaldirektör Maria Bredberg Pettersson besökte under onsdagen Kristinehamn. Foto: Magnus Carlsson

Det var finfrämmande i Kristinehamn under onsdagen. Försvarsmaktens produktionschef generallöjtnant Johan Svensson och Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson var här för att på plats bekanta sig med de tre tänkbara platser där det nya regementet kan placeras.

De tre områdena är Harberget, södra delen av det tidigare övningsområdet och Presterud, där Artilleriregementet tidigare var placerat.

– Det är många parametrar att titta på och vi har blivit klokare av vad vi har fått se det på riktig, säger Johan Svensson.

Hur mycket klokare?

– Klokare, svarar Johan Svensson.

Att få ur vare sig honom eller Maria Bredberg Pettersson ens en antydan om vilket av de tre alternativen de förordar är ogörligt. Båda är dock mycket nöjda med dagens besök.

– För mig var det första gången på många år som jag besökte Kristinehamn, säger Johan Svensson.

Maria Bredberg Pettersson har å sin sida aldrig tidigare varit i Kristinehamn:

– Det är viktigt att komma hit och etablera kontakt med kommunen och folk i regionen.

Nu kommer de båda att ta med sig informationen för att ha som underlag inför den slutgiltiga kravspecifikationen. Arbetsgången är sådan att Försvarsmakten kommer att ta fram en specifikation för hur man vill ha det nya regementet. Sedan är det upp till Fortifikationsverket att verkställa den beställning som Försvarsmakten lägger fram.

– Jag ska leverera vad Johan beställer, säger Maria Bredberg Pettersson.

Däremot säger varken hon eller Johan Svensson något om när man räknar med att ha satt ner foten i fråga om placering.

Tidsplanen håller

Johan Svensson framhåller att den satta tidsplanen håller. Det betyder att regementet ska vara etablerat senast under 2025 och i full drift senast 2030.

– Vi har inte utomordentligt dåligt med tid på oss här som vi har på andra platser. Därför ser jag inga hinder mot att vi ska vara etablerade enligt plan, säger han.

Johan Svensson säger också att det är positivt att man redan nu har börjat utbilda artilleripersonal i Skövde. De som utbildas där utgör embryot av det kommande regementet i Kristinehamn.

Det har förekommit olika numerär för regementet. Hur många kommer det att sysselsätta?

– Ja, det undrar jag också. Ytterst är det de beredskapskrav som sätts som avgör numerären. Det kan bli allt från 100 till 250 personer, svarar Johan Svensson.

Han känner ingen oro inför rekryteringen. Försvarsmakten nådde förra året sina rekryteringsmål och intresset är fortsatt stort. Vad som oroar är kommande pensionsavgångar.

– Så det finns en baksida av att genomföra så många etableringar samtidigt, men jag känner ingen oro för att vi inte ska klara det, säger Johan Svensson.

Kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M) är också nöjd med dagen. Inte heller hon har fått några indikationer på vilken av de tre platserna som föredras:

– Nej, det var inga särskilda reaktioner på någon av platserna. Men huvudsaken är att försvaret kommer hit. Var de hamnar är av underordnad betydelse.

Med under dagen var också fastighetsbolaget Merx som ju äger det tidigare regementsområdet på Presterud. Vd Mikael Hallberg är dock optimistisk:

– Vad som talar för oss är att det finns en detaljplan. Och lyssnar man på Johan Svensson säger han att de ska vara etablerade till 2025. Det hinner man inte om man ska bygga i en skogsdunge någonstans.

Artikeltaggar

ArtilleriregementetFörsvarFörsvarsmaktenFortifikationsverketKristinehamnMarie OudinMikael HallbergPolitikPresterudSkövde

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.