Nyetablering på Kungsgatan: ”Latininspirerad sushi”

Publicerad:
Ny restaurang öppnar på Kungsgatan, sushirestaurangen Akira. Foto: Maria Andersson

När Bilguun Tuvshinjargal, 27, flyttade till Sverige hade han bara med sig en ryggsäck och 2 000 kronor på fickan. Nu ska han öppna sin första sushirestaurang med latinska influenser i Kristinehamn.

– Jag är exalterad, säger han till NKP.

Akira, som hans restaurang heter, fick nyligen upp skyltarna på Kungsgatan 28. Egentligen skulle den redan öppnat men på grund av pandemins påverkan på leveranser så har den sushikyl han beställt fastnat i Spanien.

– Om jag får den på tisdag nästa vecka så kanske jag kan öppna på torsdag eller fredag, men det är inte säkert, säger han.

Den sushi han kommer servera är den typen som serveras i Stockholm, men som ursprungligen kommer från Sydamerika.

– Efter andra världskriget så kom många japanska flyktingar till Chile och Peru och de mixade in de latinska smakerna i sushin. När de sen flyttade till USA så exploderade det, säger han.

Det är främst på makirullarna som det märks då fyllningarna och såserna är influerade av det latinska köket.

Bilguun Tuvshinjargal kommer från Mongoliet med flyttade till Tjeckien som barn där han bodde i sexton år. Sen kände han för att prova något nytt och flyttade till Sverige, Stockholm.

– Jag hade bara en ryggsäck och 2 000 kronor på mig. Så jag började gå runt och leta jobb på Stockholms gator direkt och hittade en sushirestaurang där jag först fick hjälpa till i köket.

Efter en tid frågade kocken om Bilguun ville lära sig att göra sushi vilket han tackade ja till. Nu har han varit sushikock i tre år. Att han nu öppnar restaurang i Kristinehamn var inte planen från början.

– Jag kollade runt i hela Sverige och letade efter en bra lokal. Så hittade jag Wiréns och tog kontakt med dem.

Nu bor han i Mariestad med sin fru, men planen är att de ska flytta till Kristinehamn.

– Jag kommer jobba i restaurangen själv i början men i framtiden kommer jag anställa någon också, säger han.

Artikeltaggar

KristinehamnNyheterSushi

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare