Det blir en studentbal utan bal i år också

Publicerad:
Balkommitténs Olivia Axén Södergren, Elin Thoresson och Siri Mossfeldt träffar Katrin Persson och Patrik Ekman på Statt för att diskutera årets studentbal. Foto: Magnus Carlsson

Den 12 juni kommer den röda mattan att rullas ut framför stadshotellet. Årets studenter kommer sedan att likt Hollywoodstjärnor paradera in till studentmiddagen. Någon bal tillåter inte gällande restriktioner.

– Om det nu inte hinner att ändra sig, säger en luttrad Patrik Ekman.

Han och hotellchef Katrin Persson presenterar tillsammans med tre representanter från balkommittén hur årets studentbal kommer att se ut. Den första träffen var redan i januari.

– Planen har varit att det skulle bli så som det alltid har varit, men vi har fått tänka om och anpassa oss efter restriktionerna, säger Olivia Axén Södergren.

Att det skulle lösa sig på endera sättet var man från balkommitténs sida övertygad om. Det gick ju att få till en lösning med kort varsel i fjol. I år började man planera utifrån fjolåret, men hoppades förstås att det skulle bli som vanligt.

– Det viktigaste med balen är att studenterna får sitta ner och äta en fin middag tillsammans. Att de får komma i fin bil och gå på röda mattan, säger Patrik Ekman.

– Ja, det är den delen av balen man känner till, säger Siri Mossfeldt.

Med anledning av pandemin uppmanas allmänheten att inte samlas för att vara med om insläppet till balen.

– Vi jobbar för att kunna livestreama insläppet och så kommer väl NKP och gör ett bildspel, säger Patrik Ekman.

Blir en kväll i år

En skillnad mot i fjol är att man i år kan ta in alla studenter till en sittning, förra året delades balen upp på två kvällar. Patrik Ekman förklarar att det är andra restriktioner som gäller i år:

– Förra året räknades det som en allmän sammankomst för max 50 personer. I år är det restaurangrestriktionerna som gäller.

Dessa innebär att man kan duka för ett sällskap för fyra personer per bord och sedan ha minst en meters avstånd mellan varje sällskap. Balkommittén har sonderat intresset och funnit att det är tillräckligt för att alla ska få plats i Kristinasalen.

– Det känns lite dumt med fyra vid varje bord eftersom vi i skolmatsalen får sitta åtta personer vid samma bord och vi kan vara 30 pers i en lektionssal. Men vi måste ju rätta oss efter restriktionerna, säger OIivia Axén Södergren.

Hotellchef Katrin Persson säger att det är fullt genomförbart att ordna en coronasäker tillställning för årets studenter.

– Det här blir min första bal så jag är lite spänd jag också, säger hon.

Tidig kväll

Insläppet sker också en och en halv timme tidigare än normalt, vilket också är av hänsyn till restriktioner. Tillställningen får inte hålla på längre än till klockan halv elva på kvällen.

Från balkommitténs sida är man ändå nöjda med vad man får.

– Det här blir bättre än vad vi befarade, även om det inte är som vanligt, säger Elin Thoresson.

Artikeltaggar

KristinehamnPatrik EkmanSkola och utbildningStadshotellet KristinehamnStudentbalStudenten

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare