Hoppa till huvudinnehållet

Vaccinsamordnaren ryter till: Flera dåliga ursäkter för ombokningar

Publicerad:
Anders Nordmark är Regions Värmlands vaccinsamordnare. Foto: Lisa Olaison

Allt fler värmlänningar vill boka om dos 2 av ogiltiga skäl eller tar med sig nyfikna kompisar in till vaccinationen.

Något som absolut inte är okej.

– Jag vill skarpt uppmana alla värmlänningar att följa våra instruktioner, annars rubbar vi takten, säger länets vaccinsamordnare Anders Nordmark.

Fas 4 fortsätter i Värmland och nu kan alla som fyller 50 i år eller är äldre boka in sig på en tid.

Det blev klart i måndags och intresset på tider blev genast stort.

Nu genomförs över 1 000 vaccinationer i snitt varje dag.

Och den senaste tiden har Region Värmland noterat en trend, som inte alls är särskilt positiv.

Vaccineringen i Värmland – så ser läget ut nu

– Värmlänningarna måste följa instruktionerna bättre. Vi har hittills vädjat om att man helst inte ska boka om dos två. Men nu ser vi tydligare och tydligare att personer bokar om utan att ha medicinska skäl, säger Anders Nordmark.

Varje lucka i tidsplaneringen används för att få ihop vaccinationspusslet, förklarar han. Minsta lilla ombokning kräver stort arbete.

Tempot riskerar bli sämre om allt fler fortsätter boka om dos två.
Tempot riskerar bli sämre om allt fler fortsätter boka om dos två. Foto: Johan Nilsson/TT

Därför riskeras tempot i vaccineringen att minska och värmlänningarna kan bli färdigvaccinerade senare än vad som hade varit möjligt om trenden fortsätter, menar Anders Nordmark.

– Vi ser ett stigande antal som gör detta, bokar om av ”konstiga skäl”. Jag vill nu skarpt uppmana alla värmlänningar att följa våra instruktioner för att nå en effektiv massvaccination, annars rubbar vi takten.

Vad är ”konstiga skäl”?

– Vi efterfrågar skäl eftersom det måste alltid finnas en möjlighet att boka om, den dörren kan vi inte stänga. Man kanske blir sjuk eller annat. Men här ser vi ombokningar på grund av att ”det inte passar då”, man ska jobba eller resa bort, säger Anders Nordmark och fortsätter:

– 2021 är fortfarande ett pandemiår, personer insjuknar fortfarande och dör. Vaccin är en viktig del av lösningen. Men då måste alla också vaccinera sig.

Smittkurvan har dykt rejält i Värmland det senaste, finns det en risk att det påverkar viljan?

– Vi ser inte ett problem med att man inte vill ha vaccin, men att man gärna vill boka om. Det kan vara en signal på att vissa kanske tar det på mindre allvar.

Under veckan har Anders Nordmark varit på en ”vaccinturné” i framför allt norra Värmland och pratat med olika vaccinatörer i bland annat Torsby och Sunne.

Många bokar om sin dos två-vaccination av ogiltiga skäl.
Många bokar om sin dos två-vaccination av ogiltiga skäl.

– Som jag har förstått det så är det ingen som protesterar mot tiden till den andra dosen på plats, utan det sker när man kommit hem och börjat fundera lite.

Runt omkring sex veckor efter sin första dos ska man ta sin andra, vilket man bör ha i beräkning när man bokar sin första dos, förklarar Anders Nordmark.

Om man inte är äldre än 65 år och får Astra Zeneca, då gäller nio till tolv veckor.

Nyfikna kompisar

Men det finns också fler punkter som värmlänningarna behöver skärpa sig på.

Vaccinmottagningarna i länet är konstruerande tillsammans med Smittskydd Värmland för att kunna ta in så många som möjligt, samtidigt genomföra en så säker och smittfri vaccination som möjligt.

Utrymmet för att ta med sin anhöriga är mycket litet och kan bara ske i undantagsfall. Trots det ser man ett ökat antal oönskade besökare.

Det är inte tillåtet att ta med sig anhöriga in till vaccinationen. Trots det så ökar antalet oönskade besökare.
Det är inte tillåtet att ta med sig anhöriga in till vaccinationen. Trots det så ökar antalet oönskade besökare. Foto: Lisa Olaison

– När vi vaccinerade de äldre åldersgrupperna kanske det fanns ett behov av medföljande för vissa. Men just det här att man tar med sig en kompis som är nyfiken på att se hur det ser ut eller sina barn är inte bra, säger han och fortsätter:

– Allt är riggat med korrekta avstånd. I värsta fall skulle det kunna brista någonstans.

Flera dödsfall i Värmland trots vaccin: ”En varningsklocka”

De som är oroliga och spruträdda kanske drar sig för vaccination om man inte får ha med sig någon, hur tänker ni där?

– Den personal som arbetar på plats har möjlighet att lägga in extra stöd. Är man mer orolig, vilket jag förstår att vissa kan vara, så fixar vi det. Den dialogen kan man ta på plats.

Läs mer om vaccineringen mot covid-19 i Värmland:

Region Värmland startar fas 4 – här är de som vaccineras förstSå många doser kan regionen ge i veckan – om vaccinet kommerVaccineringen i Värmland – så ser läget ut nu

Artikeltaggar

Anders NordmarkCoronavirusetRegion VärmlandVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.