Stopp för omtalat krogprojekt i skärgården: ”Tung resa”

Publicerad:
Anders Hellström och Peter Ronge ville skapa Kristinehamns bästa skärgårdsrestaurang. Nu ser planerna ut att gå i stöpet.

För tre år sedan presenterades planerna på en 550 kvadratmeter stor skärgårdsrestaurang i Kristinehamns bästa läge.

Men efter flera förseningar ser det nu ut som att restaurangbygget inte blir av, åtminstone inte i den regi som det var tänkt från början.

Det var i maj 2018 som duon Anders Hellström, företagare, och Peter Ronge, kock, berättade att de hade köpt gamla Restaurang Sjöjungfrun på Vålösundsvägen, ett riktigt profilläge på väg ut till Picassoskulpturen.

Restaurangen hade fört en tynande tillvaro under några år, men duon Hellström och Ronge hade stora planer och ville öppna en året runt-restaurang med lunchservering och á la carte-meny. De drömde om att redan samma sommar kunna öppna i liten skala med glasservering. De planerade också att bygga nya gästbryggor.

– Det är många som saknat det här guldläget, konstaterade Peter Ronge då.

Ganska snart visade det sig dock att uteserveringen var i uselt skick och att den gamla restaurangbyggnaden behövde rivas. En skiss på hur den nya restaurangen skulle kunna se ut presenterades våren 2019, men bygglovsprocessen drog ut på tiden vilket inte förvånade kommunens byggchef Lisa Bäckström.

– Det var en del ändringar som behövde göras gällande tillgänglighet och brandsäkerhet. Sen ville de själva göra vissa ändringar. De ville bland annat bygga ett större sophus och så ville de dra ut ett tak över gång- och cykelbanan. Det var ett stort och komplext restaurangbygge i två plan, säger hon.

Peter Ronge driver sedan juli 2019 Rönnebergs sjökrog i Krongårdens gamla lokaler på Presterud.
Peter Ronge driver sedan juli 2019 Rönnebergs sjökrog i Krongårdens gamla lokaler på Presterud. Foto: Mimmi Törnberg

Nybyggnationen krävde även en större tomt, vilket innebar att bollen hamnade hos lantmäteriet som behövde göra en så kallad förrättning.

– Och gäller det inte bostäder blir ett sådant ärende inte prioriterat, säger Lisa Bäckström.

Hon anser dock inte att ärendet har förhalats på något sätt, vilket Anders Hellström har gett uttryck för i omgångar.

– Det har varit en mycket tung resa, och jag tycker att vi har blivit motarbetade av kommunen. Det här är ju något som kommer att gynna hela Kristinehamn när det är klart, sa han för drygt ett år sedan.

För att hålla liv i projektet startade Peter Ronge upp Rönnebergs sjökrog i tillfälliga lokaler på Presterud i juli 2019. Nu ser det ut som att de tillfälliga lokalerna blir de permanenta. Idag är gamla Restaurang Sjöjungfrun jämnad med marken.

– Det som har hänt är att ingenting har hänt och bygglovet gick ut i början av april. Det fanns både bygglov och startbesked, men något bygge har inte startat och därför måste den nu som nu vill ta över söka ett nytt bygglov först, säger Lisa Bäckström.

Tomten ägs inte längre av Anders Hellström och den nya ägaren planerar en försäljning. Men Lisa Bäckström utesluter inte att restaurangbygget kan bli av trots alla turer, fast i ny regi, och konstaterar:

– Skärgården är inte längre ett sommarstugeområde utan en stadsdel, och en restaurang hade varit ett jättebra tillskott för de boende i området.

NKP har sökt Anders Hellström för en kommentar.

Artikeltaggar

Anders HellströmKristinehamnKrogarLisa BäckströmMat och dryckNäringslivNKPPeter RongeRönnebergs sjökrogVålösundsvägen

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare