Det ska bli fler miljöbilar

Miljö
PUBLICERAD:
Kommunens bilpark består av liten andel miljöbilar men det ska det bli ändring på menar Miljöpartiet.
Foto: ANDREAS APELL / TT
I Kristinehamn utgörs kommunens fordonsflotta av bara 15 procent miljöbilar. I Sverige ligger genomsnittet på 46 procent. Eftersom de flesta av landets kommuner fått vidkännas besparingar kan vår placering på denna lista inte bara bero på pengabrist utan även på att vi prioriterat annorlunda än många andra kommuner med lika skral kassa.

Det vill Miljöpartiet råda bot på. Vi initierade för en tid sedan frågan om att säkra en långsiktig plan på hur vi kan omvandla kommunens fordonsflotta i en miljövänlig och hållbar riktning. Förslaget har antagits enhälligt av övriga partier i Kristinehamnssamverkan och finns med som en målsättning inför kommande år. Förhoppningsvis kommer Kristinehamn snart att hamna högre upp i miljöbilstatistiken, och det ger långsiktiga besparingar ekonomiskt, ekologiskt och hälsomässigt.

Kommunens upphandlingar ska satsa på hållbarhet och exempelvis är elbilar både miljövänliga och billiga i drift, även om de idag kostar mer vid inköp.

Vi måste tänka längre än ett år i sänder och våga investera i enlighet med de globala målen om ekologisk hållbarhet.

Miljöpartiet de gröna i Kristinehamn

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.