Ge krogarna en chans i sommar

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
På onsdagen röstade riksdagen igenom regeringens förslag att förlänga lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen till 30 september.
Foto: Roland Svensson
Många restauranger och barer lever på hoppet om att smittspridningen ska minska till sommaren, och att de hårda restriktionerna då kan dras tillbaka. Det kan fortfarande ske i viss mån, men det dröjer ända till hösten innan smittskyddsansvaret kan lyftas från krogarna. Om företagen fortfarande kan få ersättning för att de måste begränsa sin verksamhet är dock oklart.

På onsdagen röstade riksdagen igenom regeringens förslag att förlänga lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen till 30 september. Lagen går i grunden ut på att serveringsställen ska se till att deras gäster håller avstånd. Dessutom kan regeringen godkänna ytterligare föreskrifter. Maximalt fyra personer vid varje bord och stängning klockan 20:30 är två exempel, som förhoppningsvis inte behöver vara kvar ända till 30 september.

En viktig princip i den tillfälliga lagen är att föreskrifterna ska vara proportionerliga. Krogar och kaféer ska alltså inte begränsas mer än vad pandemisituationen kräver, vilket innebär att regeringen hela tiden måste vara på tårna för att justera begränsningarna. En annan viktig princip är att de verksamheter som drabbas av minskade intäkter ska få någon form av ersättning. Men det är långt ifrån säkert att den ersättningen innebär tillräckligt stöd.

De ekonomiska stöd som finns i dag, såsom omställningsstöd och korttidsarbete, har fortfarande 30 juni som slutdatum. Om de inte förlängs riskerar alltså företag inom restaurangnäringen att leva med restriktioner i tre månader utan ersättning. Detta samtidigt som sommaren för vissa företag är årets huvudsakliga verksamhetsperiod.

Visst finns det fortfarande tid för regeringen att förlänga stöden. Men företagen borde också ges möjlighet att planera sina verksamheter – ett argument som används för att förlänga den tillfälliga lagen för serveringsställen redan nu. Men samma planeringsmöjligheter behövs uppenbarligen inte för stöden, enligt regeringens resonemang.

Till saken hör också att många av stöden till företag har fungerat illa. Krångliga ansökningsprocedurer och sena eller inga utbetalningar har blivit vanligt förekommande. När Centerns vice ordförande Anders W Jonsson nu meddelar (DI 4/5) att partiet tar på sig uppgiften att förhandla fram förlängda stöd måste C även se till att stöden fungerar i praktiken.

Restriktioner som hindrar både företag och människor att leva och verka fullt ut måste balanseras mot behovet. Det är mycket möjligt att vaccineringar och ökad utomhusvistelse pressar ned smittspridningen i sommar, och då måste restriktionerna följa med. Den följsamheten får inte minska bara för att vi – förhoppningsvis – närmar oss slutet på pandemin. Men så länge den tillfälliga lagen finns där måste företagsstöden också göra det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.