Det var ingen rak väg till varken barnmorskeyrket eller chefsjobbet för kristinehamnaren Charlotte Stenström, 46. Sedan september 2020 gör hon både och, som chefsbarnmorska på Södertälje sjukhus – och veckopendlar hem till radhuset i Kristinehamn på helgerna.
– Det är en helt annan vård än att bota sjuka, säger hon.
På pappret ser alla förlossningar lika ut, men verkligheten skiljer sig ofta från teorin.
– Det finns ingen som är den andra lik. Alla föder barn på olika sätt och dynamiken mellan paren är också olika. Kvinnor upplever smärtan olika. Det handlar också om relationen mellan barnmorskan och den födande. Vissa kommer man väldigt nära, andra inte, säger Charlotte Stenström.
Första gången hon var med på en förlossning var under en av praktikperioderna när hon läste till sjuksköterska. Den känslan hon upplevde då känner hon ännu, efter arton år i yrket.
– Det är ganska så otroligt efter så många år. Men det är ju ett nytt barn som kommer varje gång.
Det som sker, att ett barn föds och upplevelsen att dela det med den födande kvinnan är en central del i dragningen till yrket.
– När en kvinna genomgår en födsel, det är så starkt att vara med och sen den lyckan som blir efteråt. Det är en helt annan vård än att bota sjuka.
Charlotte Stenström kommer fortfarande ihåg den första förlossningen hon fick vara med på som färdig barnmorska.
– Det var jätteroligt för det var en gammal klasskompis till mig. Hon tyckte det var okej att jag var hennes barnmorska. Så det var rätt speciellt.
Inte självklart
Den starka känslan till trots – det var faktiskt inte barnmorska som Charlotte Stenström ville bli från början, utan läkare. Men när betygen efter gymnasiet inte räckte till så kom hennes pappa med en idé.
– Han sa att jag kunde plugga till sjuksköterska och gå den vägen till läkaryrket.
Det var 1997 som hon blev färdigutbildad sjuksköterska. Praktiken på förlossningsavdelningen gav henne insikter om likheterna mellan barnmorskeyrket och läkaryrket, då man som legitimerad barnmorska självständigt handlägger den normala förlossningen.
– Man har eget ansvar för sina kvinnor så länge allt går bra, så det påminde om den rollen som läkare har.
Men siktet var fortfarande inställt på läkaryrket. Under fyra års tid fortsatte hon att söka till läkarutbildningen samtidigt som hon jobbade som sjuksköterska på Kristinehamns sjukhus. Men slutligen kände hon att det var dags att vända blicken åt annat håll.
– Det var nästan skönt att jag inte kom in på läkarlinjen för då blev barnmorska det självklara valet, på något vis. Idag är jag tacksam över att det blev så.
När kirurgavdelningen på Kristinehamns sjukhus skulle stänga så Charlotte Stenström fick en ny tjänst som sjuksköterska på Karlskoga lasarett. Samtidigt sökte hon till en barnmorskeutbildning nere i Skövde där hon blev antagen. När hon blev färdig fick hon en fast tjänst på förlossningsavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad.
– Jag hade tur som kom in direkt. Det var brist på barnmorskor just då. Det har inte alltid varit det, utan det går fram och tillbaka, säger hon.
Egen röst
På de arton år som Charlotte Stenström jobbat som barnmorska har hon märkt av en viss attitydförändring i hur födande kvinnorna bemöts.
– Det har helt klart förändrats men vi har en bit kvar. Kvinnor håller på att få sin egen röst i barnafödandet. Det är kvinnan som föder sitt barn och hon äger sin egen förlossning.
Vårdapparaten beskriver hon som lite trög, men sakta börjar den sträva efter en mer individbaserad förlossningsvård, menar hon. Tidigare har kvinnan fått anpassa sig mer till vården, men där ser Charlotte Stenström en skiftning.
– Jag tror att dagens kvinnor inte accepterar att anpassa sig till vården och att de känner att de har rätt till sin egen kropp och födsel. Där behöver vi hänga med.
Imponerande avdelning
Under några av de år hon jobbade som barnmorska på CSK hade hon en koordinator-roll.
– Det är en arbetsledarfunktion för det aktuella passet då man svarar i telefon och fördelar de födande mellan barnmorskorna så att det blir en hanterbar arbetsbelastning. Jag har trivts bra i den rollen.
Hon har aldrig haft någon chefsambition, däremot började hon längta efter någon annan utmaning. Under 2019 hade Charlotte Stenström varit på BB Södertälje för att delta i en kurs och blivit imponerad av avdelningen, som då var nybyggd. Så när en tjänsten som chefsbarnmorska blev utannonserad sökte hon efter en del funderande.
Rekryteringsprocessen gick relativt fort. Innan midsommar fick hon reda på att tjänsten var hennes.
Delat ledarskap
Runt 2016 så lade Region Stockholm ned BB Sofia och Södra BB. Det bidrog till den ombyggnation som BB Södertälje gjorde då de skulle få ta emot fler födande kvinnor än tidigare. Även ledningen på förlossningen blev omorganiserad så Charlotte Stenström var en av fyra personer som blev nya chefsbarnmorskor.
Det delade ledarskapet var tilltalande, liksom att hon fortfarande får jobba kliniskt, alltså vara med på golvet och jobba med förlossningar.
– Då får man behålla kompetensen och det är uppskattat av övriga medarbetare, säger hon.
Sen omorganisation har BB Södertälje tagit emot 1000 fler födande kvinnor per år. Under 2020 födde 2400 kvinnor barn där. På förlossningen i Karlstad föder ungefär 3000 kvinnor per år, så Södertälje sjukhus är något mindre.
– Vi har gjort en ökning med 50 procent. Det är en väldigt fin arbetsplats, det är den minsta kliniken i Stockholm och vi har inriktning på lågriskförlossningar.
Att byta tjänst och ort var ändå ingen självklarhet för Charlotte Stenström.
– Jag lockas inte av att flytta på mig utan trivs där jag är, men jag har jobbat i många år och har många år kvar i yrket. Så jag kände att om jag skulle göra det här så var rätt tid nu.