Välfärden först!

Insändare
PUBLICERAD:
S-firande första maj, ett coronafritt år.
Foto: Maria Andersson
Var med och fira Första maj 2021 med Socialdemokraterna, LO och ABF! Första maj är en dag när vi samlas och känner styrkan av varandra. Det har vi gjort sedan 1890. Om allt vore som vanligt hade vi samlats på gator och torg över hela landet för att fira vår dag. Men med anledning av coronaviruset är allt inte riktigt som vanligt och vi firar istället digitalt hela dagen. I år gör vi det gemensamt under parollen ”Välfärden först”.

Pandemin har bara ökat behovet av att sätta välfärden först, för bättre arbetsvillkor för alla som bär upp välfärden och för att välfärden ska finnas där för dig vem du än är, genom hela livet. En stark gemensam välfärd ger trygghet både åt individen och i hela samhället.

Vi socialdemokrater har prioriterat fler anställda i välfärden framför skattesänkningar. Den styrkan vill vi använda till att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Vi vill fortsätta utbilda och anställa fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare, så vårdköerna kan kortas. Och fler lärare, så att eleverna lär sig mer.

Vår gemensamma välfärdsmodell är en del av det som gör Sverige fantastiskt. Genom att ställa krav på varandra och hjälpas åt så utvecklar vi vår gemensamma samhällsmodell. När välfärden fungerar och omfattar alla vågar vi mer; byta jobb, starta företag, bilda familj och skaffa barn, flytta eller börja studera. Det tjänar vi alla på.

När välfärden omfattar alla kan den enskilda människans frihet växa. Då kan alla få chansen att förverkliga sina livsdrömmar. Detta är grunden för socialdemokratisk politik. Därför prioriterar vi investeringar i det gemensamma i utbildning, välfärd, infrastruktur och bostäder framför fler skattesänkningar. En ansvarsfull ekonomisk politik är garanten för den svenska välfärden. Med fler jobb får vi råd med en välfärd att vara stolta över.

Sverige kan uträtta stordåd också i framtiden – om vi håller ihop. Om vi säger nej till sänkta skatter som går ut över sjukvård och skola. Och nej till höjda hyror, större klyftor och fortsatt vinstjakt i välfärden. Vi socialdemokrater vill fortsätta utveckla den svenska modellen, inte avveckla den.

Socialdemokraterna Kristinehamn

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.