Hoppa till huvudinnehållet

Valborgsstudenter bröt mot ordningslagen

Publicerad:
Även i Stockholm, där bilden tagits, samlas studenter för att fira valborg.
Även i Stockholm, där bilden tagits, samlas studenter för att fira valborg. Foto: Jessica Gow/TT

En pandemi tycks inte vara skäl nog för att vissa studenter ska släppa på vårtraditionerna.

I Linköping har polisen upplöst en samling av flera hundra personer, medan man i Uppsala och Lund betraktar valborgsmässoafton som ovanligt lugn.

I Östergötland uppmanas invånarna gå in i "personlig lockdown" på grund av smittoläget. Men i Linköping samlades enligt polisens uppskattning uppåt 400 studenter på ett gräsområde. Enligt presstalespersonen Björn Öberg höll de inte heller avstånd från varandra.

– Nej, inte tillräckligt, säger han.

Ordnad upplösning

Eftersom en inbjudan till evenemanget cirkulerat på sociala medier kunde polisen klassa sammankomsten som offentlig. Polisen upplöste folksamlingen, och studenterna lämnade strax efter klockan 18 området, enligt polisen på ett ordnat sätt.

– Det är skillnad om folk samlas helt spontant, då är det svårare för oss att agera. Vi har fått flera samtal om att studenter samlats på andra platser, men då har det inte bedömts vara en offentlig tillställning, säger Björn Öberg.

En anmälan om brott mot ordningslagen har skrivits, men det finns ingen misstänkt.

Fester på studentområden

Drygt 80 mil norrut, i Umeå, larmades polisen till en fest i ett studentområde nära universitetet.

– När patrullen kom dit uppskattade man att det var ungefär 60 personer som samlats. Man hade en dialog och sedan gick de därifrån, säger Marie Andersson, presstalesperson för polisregion Nord

Även här bedömdes samlingen som en offentlig tillställning och polisen skriver därför en anmälan om brott mot ordningslagen.

Folksamlingar har uppstått på flera platser i landet, även om det inte funnits skäl för polisen att upplösa samlingen.

I Växjö samlades det enligt P4 Kronoberg hundratals personer utomhus vid universitetet, men polisen har inte funnit skäl till att göra några större ingripanden.

Ingen totalborg i år

I Lund har ingen sammankomst behövt upplösas ännu och läget beskrivs som lugnt. Likaså i Uppsala, där studenterna annars firar "totalborg", som det kallas när valborgsfirandet pågår i dagarna fyra.

– Andra år har vi kunnat omhänderta över hundra personer för fylleri, men under dagen har det inte rört sig fler människor på stan än under en vanlig vardag, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson för polisregion Mitt.

Även om många personer samlats på ett och samma ställe bedömer polisen att de umgåtts i "mindre kluster" som hållit avstånd sinsemellan.

– De flesta verkar ha lyssnat på rekommendationerna i alla fall, säger Jansson Klarin.

Sophie Tanha / TT

Artikeltaggar

Brott & blåljusBrott mot ordningslagenCoronavirusetInrikes/utrikesLinköpingLundPandemiStudenterUmeåUppsalaValborgVäxjö

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.