För tio år sedan smög Voith igång sin verksamhet i Kristinehamn när två personer anställdes. I dag är man 14 anställda i Kristinehamn och jubileumsåret började bra med att man rodde hem en order på 100 miljoner kronor.
Den tyska industrikoncernen Voith är med sina cirka 19 000 anställda en av Europas största privatägda företag. Det har verksamhet i 60 olika länder och den operativa verksamheten är samlad inom fyra koncernområden; Voith Hydro, Voith Paper, Voith Turbo och Voith Digital Solutions.
Verksamheten i Kristinehamn är knuten till Voith Hydro, som sysselsätter ungefär 5 000 personer runt om i världen. Med det är Voith en av de största aktörerna inom hydroteknik.
– Att vi valde att etablera oss i Kristinehamn beror på den kompetens inom hydroteknik som finns här, säger Carsten Fleck.
Turbinchef för Norden
Han är platsansvarig i Kristinehamn, men också teknikansvarig för hela Norden när det gäller turbiner. Carsten Fleck har arbetat i 15 år inom Voith.
– Kristinehamn har en fin tradition av vattenkraft och det vill Voith fortsätta med. Det är en anledning till att jag har valt att flytta hit, säger han.
Han ser klara paralleller mellan Voith och Kristinehamns Mekaniska Werkstad, KMW. Båda företagen började arbeta med hydroteknik vid ungefär samma tidpunkt och båda började med Kaplanturbiner i princip samtidigt.
På grund av pandemin arbetar Carsten Fleck hemifrån och medverkar i intervjun på distans. Kollegorna Tony Bjuhr och Ulf Ericsson är däremot på plats.
– Vi känner att vi är lite anonyma i Kristinehamn, säger Ulf Ericsson.
Norra verken sedan 2015
Voith startade sin verksamhet på Småföretagarcentrum på Marieberg, men flyttade 2015 till Norra verken.
– Det är ett hus med mycket historia och de flesta anställda kommer härifrån, säger Ulf Ericsson.
Han har själv arbetat 15 år i huset, men är redan inne på sin femte arbetsgivare. Tony Bjuhr berättar att han hade sitt första sommarjobb på Norra verken för 25 år sedan.
– Och jag var yngst i företaget tills för en och en halv vecka sedan, säger han.
Då fick företaget sin första anställda som ännu inte har fyllt 30 år. Åtminstone i Kristinehamn. De flesta har 30 års erfarenhet eller mer.
Är det svårt att rekrytera yngre?
– Ja, det verkar så. Förr började man med att ligga ute på jobb, sedan blev man projektledare och därefter hamnade man på kontoret. I dag vill de som ligger ute fortsätta med det, svarar Ulf Ericsson.
– Jag tror att det var lättare att göra karriär i ett större företag. Nu måste man kanske byta arbetsgivare för att komma vidare och det är nog inte alla som är beredda att ge upp den tryggheten, resonerar Tony Bjuhr.
Både de och Carsten Fleck säger att det är ett yrke som kräver erfarenhet. Till skillnad från IT-branschen där det gäller att vara uppdaterad på de senaste programmeringsspråken bygger hydroteknik på gammal kunskap.
– Idag görs de första renoveringarna av turbiner som installerades för 40 år sedan, säger Ulf Ericsson.
– Vårt yrke är som ett vin, det blir bara bättre med åren, säger Carsten Fleck.
Tekniken utvecklas
Erfarenheten är oerhört viktig, inte minst med tanke på att alla anläggningar har sina speciella egenheter.
– Du kan ha två likadana turbiner som sitter bredvid varandra, men som ändå uppför sig olika, säger Ulf Ericsson.
I Sverige har man nått den punkt då vattenkraften betraktas som färdigutbyggd. Det betyder inte att branschen ligger på latsidan, tvärtom.
– Det handlar om att ständigt förbättra tekniken, säger Carsten Fleck.
Ett exempel på det är Voiths nya hydrauliska utrustning GoHybrid. Servicekontoret i Kristinehamn kommer under våren att installera en sådan vid en värmländsk vattenkraftsstation.
– Den kommer att innebära att man minskar oljeförbrukningen och en energibesparing upp mot 80 procent blir möjlig, säger Ulf Ericsson.
Första pilotprojektet
Det är Voiths första pilotprojekt för kommersiell drift i världen. Det långsiktiga målet är att helt få bort olja ur vattenkraftsproduktionen.
– Teoretiskt sett går det att få bort oljan, men vi har inte den tekniken idag, säger Tony Bjuhr.
GoHybrid är utvecklat i Tyskland, men kristinehamnarna har varit med och anpassat det för svenska förhållanden.
– Det är en styrka att ha hela koncernen i ryggen, konstaterar Carsten Fleck.
Men så var det ju det där med en order på 100 miljoner kronor också. Det rör sig om ett renoveringsprojekt i Sällsjö. Dåvarande KMW byggde kraftverket i Sällsjö 1965. Idag ägs det av Skellefteå Kraft och är i behov av en renovering.
Spiller över på andra
Kristinehamnskontoret kommer att ansvara för renoveringen av maskinens turbin och generatorarbetet görs av det svenska huvudkontoret i Västerås. Arbetet på stationen kommer att inledas i slutet av året och beräknas vara klart före årsskiftet 2022/2023.
– Och av det arbete vi gör här kommer en hel del att spilla över på andra företag som vi samarbetar med lokalt, säger Tony Bjuhr.
På Voith tycker man att vattenkraften är lite bortglömd i energidebatten. Det är mycket prat om vind- och solkraft, men elen behövs även den dag det varken blåser eller solen skiner.
– Man kan ju fundera över hur vi ska klara omställningen till elbilar. Det är som om att man skulle bygga 50 000 bilar, men glömma att bygga macken, säger Ulf Ericsson.
Globalt sett verkar det finnas ett fortsatt intresse för vattenkraft. Carsten Fleck säger att man i Australien har börjat snegla mot vattenkraft för att säkra elproduktionen när efterfrågan bara ökar från år till år.
Och även om folk kanske har glömt bort det är Kristinehamn ett centrum för kunskap inom hydroteknik.
– Det var därför Voith sökte sig hit, betonar Carsten Fleck.