Alla skolor har smitta – men inte förskolorna

Publicerad:
Alla grundskolor i kommunen har konstaterad coronasmitta just nu. Foto: Lena Richardson

I dagsläget finns det konstaterad coronasmitta på alla grund- och gymnasieskolor i Kristinehamn.

– Just nu finns det ingen smitta på någon förskola, säger Rickard Kristoffersson, planeringsstrateg på skolförvaltningen.

Smittoläget förändras ofta. Förra veckan fanns det konstaterade fall inom förskolan i kommunen, men det har alltså förändrats till det bättre för tillfället.

– Den smittspridning som finns i samhället som helhet återspeglas även i skolan. Vi har i dagsläget elever och personal som är hemma i familjekarantän, med förkylningssymptom, i väntan på provsvar och med bekräftad covid-19, säger Rickard Kristoffersson.

Han vet inte hur många fall det handlar om och hänvisar till att de inom skolan inte registrerar frånvaroorsak vid sjukanmälan.

– Vi för inget register över frånvarons orsak när någon anmäler sig sjuk men i de lägen då smittspårningen visar att det funnits risk för andra på skolan att smittas gör vi en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger han.

NKP har ställt frågan till skolområdenas rektorer om hur många fall det handlar om i varje enhet. Janne Larsson, rektor på Södermalmsskolan meddelar att det finnas elever med konstaterad smitta hos dem.

– Det är fyra elever sedan i måndags som har konstaterad smitta, säger han.

Ingen av eleverna har dock blivit sjuka på skolan så ingen smittspårning har behövts.

På Stenstalidskolan finns det enstaka positiva fall bland elever, men inget bland personalen.

– Det finns inga fall på Strandskolan och Ölmeskolan. Det kan ändra sig snabbt. När vi får elever som är smittade så följer vi rutinerna kring smittspårning, säger Maria Lilja, rektor.

Just nu är det tre klasser hemma i taget på högstadiet och det kommer fortsätta i åtminstone två veckor till.

Enligt gymnasierektorn Lars Reinholdsson så finns ingen konstaterad smitta bland personalen på varken Brogårdsgymnasiet eller Presterudsgymnasiet, men två elever har konstaterad smitta i dagsläget.

Kommunen inför distansundervisning för högstadiet

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketCoronavirusetKristinehamnNKPRickard KristofferssonSkola och utbildning

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare