Hoppa till huvudinnehållet

Veterinärklinik har öppnat i Nybble: ”Kan lite om mycket”

Publicerad:
Jenny Carlander vill att djur på landsbygden ska ha tillgång till bra vård.
Jenny Carlander vill att djur på landsbygden ska ha tillgång till bra vård. Foto: Ida Oscarsson

Det har öppnat en ny veterinärklinik i Nybble med fokus på både små och stora djur. Jenny Carlander är en av veterinärerna som driver Veterinärhälsan:

– Jag brinner för djur på landsbygden, säger hon.

Fram tills nu har Jenny Carlander gjort hembesök. Nu tar hon emot patienter både på kliniken och gör hembesök. Framöver kommer en till veterinär samt en djursjuksköterska börja på kliniken. En gång i veckan kommer en fysioterapeut dit som bland annat använder laser och stretch för att hjälpa djuret.

– Namnet anspelar på en vårdcentral som är nära. Vi ska ge primärvård och kunna lite om mycket. Är det något vi inte har möjlighet att göra så remitterar vi det till andra, säger hon.

Utrustning och kompetens kommer utvecklas med tiden, allt eftersom kliniken märker vilket behov det finns. Nätverket med andra är viktigt för henne. Både med andra kliniker och hovslagare för hästar med fångproblem till exempel.

Jenny Carlander ville bli veterinär som ung men livet med barn och gård kom emellan. Fram tills hon började plugga jobbade hon bland annat som lantmästare och lärare på Uddetorp i Skara. Familjen har alltid haft djur.

– Jag rekommenderar att läsa som vuxen. I det här yrket är det en stor fördel att ha en grundförståelse för olika djurägare, säger hon.

Border collien Messi har fått hjälp med rehabilitering av dåliga höfter via hembesök av Jenny Carlander och fysioterapeuten.
Border collien Messi har fått hjälp med rehabilitering av dåliga höfter via hembesök av Jenny Carlander och fysioterapeuten. Foto: Ida Oscarsson

Tidigare bodde familjen i Västergötland och efter utbildningen i Uppsala så fick Jenny Carlander jobb på en veterinärklinik i Mariestad. Varför hon flyttade hit var mer slump än planerat.

– Vi var uppe och tittade på en häst här och tyckte det var fint, säger hon.

Enligt Jenny Carlander så är det brist på veterinärer i branschen. Allt fler kliniker slutar med jourtider på kvällar och helger, samtidigt som andra kliniker får fullt snabbt. Därför kommer de på kliniken i Nybble ha ett journummer för akut sjuka djur i närområdet.

– Jag hoppas också vi kan samarbeta med befintliga veterinärer, vi är kollegor, inte konkurrenter, säger hon.

Närheten till en klinik på landsbygden är något som är viktigt för personalen. Både smådjur och lantbruksdjur ska få hjälp hos dem. Upptagningsområdet sträcker sig ungefär en timme från Nybble.

Artikeltaggar

Djur och naturNäringslivNybble

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.