Under helgen fick Bergslagens räddningstjänst ett antal larm om gräsbränder och både enligt SMHI och MSB är brandrisken hög.
– Det är gräsbrandssäsong nu, säger brandinspektör Daniel Brandberg.
SMHI varnar för risk för gräsbrand under måndag och tisdag i de flesta av Sveriges län, däribland Värmland, Örebro och Västra Götaland.
Även i MSB:s app Brandrisk ute varnas för brandrisk. Appen har en skala från mycket liten risk till extremt stor risk. Över Kristinehamn och Värmland är det stor risk, vilket är en fyra på en sexgradiga skalan, både under måndag, tisdag och onsdag.
De senaste dagarna har Bergslagens räddningstjänst ryckt ut på gräsbränder i bland annat Hällefors, Filipstad och Karlskoga. Vid flera tillfällen var det personer som eldat och tappat kontrollen.
Räddningstjänstens uppmaning: ”Undvik att elda nu”– Har du tänkt elda gräs eller tänkt att grilla i naturen, då är det bra att ha koll på läget. Är det alldeles för torrt så är det läge att låta bli, säger Daniel Brandberg, brandinspektör på Bergslagens räddningstjänst i Kristinehamn och rekommenderar just appen Brandrisk ute.
– Där kan man få en viss känsla av hur stor brandrisken är hos mig och utifrån det välja en dag då vi inte har jättehög brandrisk, säger Daniel Brandberg.
I appen går det att se en preliminär brandrisk ett antal dagar fram i tiden. I dagsläget ser det ut att bli lägre risk från och med torsdag. Men det kan ändras snabbt.
– Det är ju vädret som styr det här. Nu har vi haft ett par fina dagar, då har vi också höga riskvärden. Men det räcker att det kommer in lite nederbörd, speciellt om vi pratar fjolårsgräset, då vänder det ganska snabbt, säger Daniel Brandberg.
Men om man ska elda nu finns det några saker som är viktiga att tänka på. Bland annat kan det vara en god idé att välja en dag då det inte blåser så mycket.
– Sen så ska man kanske inte välja den dagen som är allra varmast utan att man väljer en dag med lite sämre väder, säger Daniel Brandberg.
När den som vill elda har hittat en lämplig dag är det dock viktigt att vara förberedd ifall det skulle ske någonting. Daniel Brandberg rekommenderar till exempel att ha vattenslangar och vattenkannor till hands.
– Och att man är extra försiktig när man är nära hus, man kanske inte ska vara närmast huset och elda.
Det är även en bra idé att inte vara ensam, så det finns fler som kan hjälpa till ifall något händer.
– Och att man inte tänder för mycket på samma gång utan att man eldar lite i taget, säger Daniel Brandberg.
Och elda inte i mörkret. Det är i och för sig inget som påverkar själva eldningen, men det är lättare att nån misstar en kontrollerad eldning för en okontrollerad sådan efter mörkrets inbrott.
– Sannolikheten att någon larmar 112 för att de tror att det brinner ökar. På långt håll ser det ut som det brinner mycket och man ser inte att det finns personer som har koll på läget, säger Daniel Brandberg.
Och när det väl är färdigeldat är det avslutningsvis viktigt att se till att det är ordentligt släckt innan man lämnar platsen.