Vaccinet är ljuset i tunneln

Ledare | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
För ett år sedan, den 27 mars, skrev jag i ledaren att coronapandemin är på liv och död. Värmland hade fått sitt första dödsfall i covid-19. Då var gränserna fortfarande öppna, liksom skolorna och vi fick fortfarande samlas 500 personer åt gången.

Världens blickar var riktade mot Sverige eftersom vi gick vår egen väg, när andra länder stängde ned.

Visst anade vi att det skulle ta tid att få fram ett vaccin och sedan vaccinera hela befolkningar. Men vem hade trott att vi ett år senare skulle vara inne i den tredje vågen med rekordantal nya fall per dag i Värmland och över 180 döda i pandemins spår i länet.

När vi ställde in fjolårets påskparad sa vi att vi kommer igen 2021. Så blir det naturligtvis inte. Vi får hoppas på 2022. För även om läget är alarmerande i högsta grad så finns vaccinet där som ett ljus i tunneln. Vaccineringen går dock inte så snabbt som vi skulle önska, för det finns inte tillräckligt med vaccin att distribuera. Vi som får vänta får vara tålmodiga och följa alla rekommendationer tills det är vår tur.

Det ledsamma är att vi nu ser hur trycket på iva-vården ökar. Det rapporteras om ökad smittspridning bland barn och nu blir det viss distansundervisning på högstadieskolorna från och med nästa vecka här i Kristinehamn. Ur ett smittspridningshänseende är det naturligtvis nödvändigt att agera. Samtidigt vet vi att det finns barn som kommer i kläm, som far illa och där skolan är en fristad. För dem blir tillvaron tuffare. Vi ser också hur barnen som inte får idrotta drabbas. Effekterna av pandemin, både som sjukdom och smittskyddsåtgärderna är något vi kommer få leva med i många år framöver.

Men vi kämpar på. Vi tvättar händerna, stannar hemma om vi är sjuka och vi bryr oss om varandra på de sätt vi kan. Vi kan också glädjas med alla dem som faktiskt är färdigvaccinerade. De allra sköraste som nu kan träffa anhöriga igen och slippa vara isolerade.

Farmor, 91 år, fick sin andra vaccindos i veckan. Snart kan vi ses igen!

Och när jag skriver en ny ledare om ett år, då ska väl ändå pandemin vara över.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.