Inga problem med blodproppar i ny Astrastudie

Teknik och vetenskap | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vaccinationen med Astra Zenecas Covid-19 vaccin har pausats i Sverige efter rapporter om fall med blodproppar bland personer som fått vaccinet. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Vaccinet från svensk-brittiska Astra Zeneca ger ett gott skydd mot covid-19, visar en ny studie i USA.
Några problem med blodproppar framgår inte. Men studien ger inga svar på de misstänkta biverkningar som oroar Folkhälsomyndigheten.

– Det finns hypoteser om vad som har hänt, men vi behöver mer data för att till fullo förstå det, säger professor Magdalena Sobieszczyk, en av forskarna som ligger bakom studien, på en presskonferens.

Covid-19-vaccinet från Astra Zeneca och Oxford University visar ett 79-procentigt skydd i en stor studie genomförd i USA. Vaccinet visar enligt testerna också ett 100-procentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp och behov av sjukhusvård, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Den därmed avslutade så kallade fas 3-studien, med 21 583 deltagare som fått vaccinet, är sista anhalten inför ansökan om tillstånd från USA:s läkemedelsmyndighet FDA.

Väger tyngre

Rapporten redovisas sedan EU:s läkemedelsmyndighet EMA och Världshälsoorganisationen WHO båda slagit fast att fördelarna med vaccinet väger tyngre än risken för biverkningar i form av blodproppar, som utreds efter flera rapporterade dödsfall bland personer som tagit vaccinet i bland annat Sverige, Norge och Danmark.

Enligt Astra Zeneca har en oberoende kommitté specialstuderat förekomsten av blodproppar i USA-testerna, inklusive förekomsten av den ovanliga form av cebrovaskulär sjukdom – som kan ge blodproppar i hjärnan – som det har rapporterats om i EU.

Kommittén har inte funnit någon ökad risk för blodproppar bland de deltagare som fått vaccinet i den nu slutförda studien i USA och enligt Astra Zeneca finns det inte något fall i studien av den mer ovanliga formen av blodpropp i hjärnan.

Oklart om blödningar

Studien ger däremot inga svar på om det finns en ökad risk för blödningar som orsakats av brist på blodplättar. Det är dessa rapporter som ligger bakom Folkhälsomyndighetens beslut att tillfälligt stoppa Astra Zenecas vaccin.

På frågan om studien kan säga något om Folkhälsomyndighetens oro för blödningar valde man på en presskonferens, som anordnades av Astra Zeneca, att lägga fokus på blodproppar i sina svar.

– Både EMA och MHRA (brittiska läkemedelsverket) har undersökt de här händelserna och ser ingen ökad risk för blodproppar. De tittar noggrant på det här och jag litar fullständigt på att våra myndigheter ger oss information om de hittar något som väcker oro, säger professor Andrew Pollard, chef för Oxforduniversitetets vaccingrupp.

Han får medhåll av Magdalena Sobieszczyk, vid Columbiauniversitet i USA.

– Det glädjer oss att det här undersöks noggrant. Det visar att de signaler man får i kliniska tester inte utesluter att man även efter att vaccinet godkänts kontrollerar vad som händer. Det visar att systemet fungerar, säger hon och fortsätter:

– Det är otroligt betryggande att myndigheterna noggrant har läst datan och bedömt att det inte finns någon större risk än vad som normalt förekommer i befolkningen. I USA har vi inte sett några sådana signaler och det kan vi säga med säkerhet.

Infekterad strid

Utöver de medicinska aspekterna är Astra Zenecas vaccin föremål för en annan infekterad strid mellan det svensk-brittiska läkemedelsbolaget och EU-kommissionen, som rör leveransavtalet. I slutet av förra veckan hotade kommissionsordföranden Ursula von der Leyen företaget med exportstopp, försåvitt EU inte får sina utlovade vaccindoser före andra länder.

Enligt von der Leyen har Astra Zeneca bara levererat 30 procent av de 90 miljoner vaccindoser bolaget utlovat under årets första kvartal. Företaget har skyllt förseningarna på sina anläggningar i EU, men har samtidigt lyckats leverera enligt kontrakt till Storbritannien.

Joakim Goksör/TT

Pontus Ahlkvist/TT

Patrik Dokk/TT

Fakta: Fyra godkända vaccin

Fakta: Fyra godkända vaccin

Hittills är fyra vaccin mot covid-19 godkända i EU och därmed även i Sverige.

Dessa vaccin kommer från Pfizer-Biontech, Moderna, Astra Zeneca samt Janssen, som ägs av Johnson & Johnson.

Vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är så kallade mRNA-vaccin. En snutt genetisk kod i form av RNA kapslas in i ett fetthölje och injiceras i cellerna. Där översätts RNA-koden till coronavirusets spikeprotein, som immunförsvaret ska lära sig att känna igen.

Denna typ av vaccin måste förvaras i frysgrader.

Astra Zenecas och Janssens vaccin är så kallade vektorbaserade vaccin, där den genetiska koden för spikeproteinet är i form av DNA, som paketeras i ett modifierat förkylningsvirus (adenovirus). Detta transportvirus injicieras och ser till att DNA-koden hamnar på rätt ställe i cellerna.

Denna typ av vaccin är mer robust och kan förvaras i kylskåpstemperatur. Janssens vaccin är dessutom utformat så att det räcker med en dos. De andra tre ska ges i två doser.

Källa: Läkemedelsverket, EMA, FDA med flera