Astra Zenecas vaccin "säkert och effektivt"

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
PUBLICERAD:
EU:s läkemedelsmyndighet EMA, belägen i Amsterdam, är i fokus i väntan på besked om Astra Zenecas virusvaccin. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Astra Zenecas covidvaccin får klartecken från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Det är säkert och effektivt slår myndigheten fast.

En rad länder har de senaste dagarna avbrutit distributionen av vaccinet.

Det tillfälliga stoppet i Sverige beror enligt statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten i huvudsak på rapporter om att vaccinerade har fått blödningar, orsakade av brist på blodplättar (ett tillstånd kallat trombocytopeni).

EMA hade tagit på sig att undersöka om de rapporterade hälsoproblemen med vaccinet för att avgöra om det rör sig om verkliga biverkningar eller rena tillfälligheter.

Rakt besked

Svaret från huvudkontoret i Amsterdam på torsdagseftermiddagen är entydigt.

– Vaccinet är säkert och effektivt, säger Emer Cooke, EMA:s verkställande direktör, på en digital pressträff.

EMA fortsätter dock att studera möjliga kopplingar mellan mellan vaccinet och blödningar orsakade av brist på blodplättar. Även om en koppling mellan vaccinet och de rapporterade blödningarna väger fördelarna med vaccinet tyngre än riskerna, lyder myndighetens slutsats.

Inga problem med kvaliteten eller med enskilda partier av vaccinet har hittats, enligt EMA som ändå understryker att det är viktigt att fortsätta hålla koll på alla möjliga biverkningar av vaccinet.

Extremt sällsynt

I Europa har uppemot 17 miljoner doser av vaccinet getts. Bara runt 15 fall av möjlig blodbiverkan är rapporterade.

WHO rekommenderade på onsdagen att Astra Zenecas vaccin mot virussjukdomen covid-19 tills vidare kan fortsätta att ges, trots rapporter om potentiella biverkningar med blödningar och blodproppar.

Några länder som har valt att pausa vaccinet

Sverige

Norge

Danmark

Island

Tyskland

Italien

Spanien

Frankrike

Estland

Lettland

Litauen

Luxemburg

Portugal

Cypern

Slovenien

Irland

Österrike

Nederländerna

Rumänien

Bulgarien

Thailand

Indonesien

Kongo-Kinshasa

Venezuela

Fotnot: Vissa länder har pausat all vaccinering med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Andra har stoppat användningen av en särskild leverans. Några länder har inte börjat använda företagets produkt ännu och skjuter nu vaccinstarten på framtiden.

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.