"Det går inte att se någon helhet”

Publicerad:
Madelen Richardsson, vd Näringslivssamverkan, ser tillbaka på ett år i skuggan av corona. Foto: Adina Magnusson

Statistiska centralbyrån, SCB, har gjort en sammanställning av branschernas utveckling under 2020. Men en lokal jämförelse låter sig inte göras menar näringslivschef Madelen Richardsson.

– Bortsett från besöksnäringen så går det inte att peka på att den eller den branschen går sämre än någon annan. Det varierar ner på företagsnivå. Ja, det kan till och med variera mellan olika grenar inom samma företag, säger Madelen Richardsson.

Hon uttrycker sin beundran för Kristinehamns företagare och hyllar deras förmåga att ställa om och anpassa sig.

– De har dessutom varit snabba att ta till sig möjligheten att söka olika stöd, säger hon.

Där har Närsam också spelat en aktiv roll. Redan tidigt under pandemin bestämde man sig för att inrätta en jourtelefon dit företagarna har kunnat höra av sig med spörsmål.

– Fredrik Mogren har tagit emot många samtal på den telefonen och har kunnat hjälpa många, säger Madelen Richardsson.

Hon konstaterar också att många av företagen gick in i 2020 med ett mycket starkt år i ryggen, vilket förstås har bidragit till att man klarar ett sämre 2020.

– Men det får inte pågå hur länge om helst och de stödåtgärder som det har beslutats om måste betalas ut, annars kan många få det svårt, säger hon.

Kristinehamns näringsliv har trots allt klarat pandemin tämligen väl. Det har inte varit fler konkurser än ett normalt år och butiksdöden har inte heller slagit till. De butiksnedläggningar vi har kunnat läsa om i Karlstad har vi inte sett i Kristinehamn.

– Nej, det har vi lyckligtvis inte. Jag tror att vi har en fördel av att vara en mindre stad, säger Madelen Richardsson.

En teori som branschen också är inne på.

Olika världar inom handeln under corona
Rusta slår upp portarna den 24 mars.
Rusta slår upp portarna den 24 mars. Foto: Sandra Österman

Hur är intresset för att etablera sig i Kristinehamn? Har det påverkats av pandemin?

– Det finns fortfarande ett intresse och vi får förfrågningar, men det är ingen etablering jag kan gå ut med i nuläget. Rusta kommer snart att öppna och Lixea har anställt de första som ska jobba i Bäckhammar, men där vet jag inte exakt när de startar verksamheten.

Engelskt bolag satsar 25 miljoner på ny teknik i Bäckhammar

Madelen Richardsson är framför allt nöjd med att det befintliga näringslivet expanderar. Det är företag som söker nya, större lokaler eller som behöver bygga ut.

Vad säger näringslivet om försvarsetableringen?

– Jag har fått en del frågor om kontaktuppgifter från företag som vill vara med och bidra, men i stort är det fortfarande ganska avvaktade eftersom vi ännu inte vet var och när det nya regementet ska byggas. Jag tror att intresset kommer att öka när planerna konkretiseras, svarar Madelen Richardsson.

Hur har Närsams verksamhet påverkats?

– Vi har inte kunnat genomföra några aktiviteter, både affärslunchen och företagsbesöken har varit inställda. Vi har som många andra jobbat hemifrån och med digitala möten. Som alla andra längtar vi efter det fysiska mötet, att få träffa andra människor igen. Det hör vi från alla vi pratar med, avslutar Madelen Richardsson.

Artikeltaggar

CoronavirusetKristinehamnMadelen RichardssonNäringslivSCB

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare