Risk för gräsbrand i halva Sverige

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
När det torra fjolårsgräset börjar titta fram är risken stor för gräsbränder.
Foto: Tor Andre Johannessen
När snön smälter bort ökar riskerna för eldsvådor på marken som töat fram. SMHI ser en ökad risk för gräsbränder i nästan halva Sverige.

Människor uppmanas att ta det försiktigt med eldning utomhus söderifrån upp till och med Dalarna och Gävleborg, med undantag för Dalafjällen.

Risken ligger i att gammalt gräs som har legat under snötäcket dyker upp igen, innan nytt gräs har vuxit fram.

– Fjolårsgräset kan vara väldigt torrt och lättantändligt, säger Ulrica Sievert, meteorolog vid SMHI.

Innan man överväger att tända en eld kan man kolla hur torrt det är i luften och hur mycket solen har legat på marken. Temperatur eller när det senast regnade spelar mindre roll.

– Gräsbrand är klurigt. Med skogsbränder kan nederbörd betyda ganska mycket. Förvisso för gräsbränder också, men det går ganska snabbt när det ytligaste fjolårsgräset börjar torka. Även om det regnat dagen innan kan det räcka med att det är torrt i luften och att solen skiner för att det ska vara en ökad risk, säger Sievert.

Sportlovsfirare och andra vårentusiaster får ta det varligt med grillen.

– Det är bra att vara vaksam och försiktig när vi har de här riskerna utfärdade, säger SMHI-meteorologen.

Räddningstjänsten låter hälsa via teamledaren på SOS alarm i Region Bergslagen att de uppmanar till försiktighet: ”Man ska absolut inte elda nu.”

När det väl blir okej att elda, se till att vara väl förberedd och ha koll på vad du gör.

Nedan ser du ett inslag där Björn Johansson hos räddningstjänsten ger tips om hur du går tillväga.

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.