Öppet brev om vindkraft till förtroendevalda politiker i Kristinehamns kommun

Insändare
PUBLICERAD:
Fler vindkraftverk är inte önskade i Kristinehamn, i alla fall inte i Ölme, enligt Föreningen svenskt landskapsskydd i Ölme.
Foto: Johansen, Erik
I höstas sände vi er förtroendevalda politiker i Kristinehamns kommun ett öppet brev rörande våra synpunkter på den planerade vindkraftparken i Ölme.

Ärendet om ändringsansökan för Ölme vindkraftpark från 150 till 200 meters höjd hade varit uppe i mark- och miljööverdomstolen. Mark- och miljööverdomstolen hade då sänt det tillbaka till mark- och miljödomstolen för avgörande. Mark- och miljööverdomstolen har i domen den 5 oktober gett mark- och miljödomstolen i uppdrag att tillfråga Kristinehamns kommuns politiker hur man ställer sig till etableringen (det kommunala vetot enligt Miljöbalken kap 17 § 4).

Mark- och miljödomstolen har nu ställt frågan om det kommunala vetot till Kristinehamns kommun. Frågan ska tas upp i kommunfullmäktige den 29 april.

Vi vädjar till er att noga överväga frågan. Det aktuella området ligger mitt i naturreservatet Klämmeshöjden och den föreslagna vägen till södra delen av området för vindkraft kommer att gå genom naturreservatet. Det inkräktar även på ett område för tjäderspel. Särskilt skyddsvärda tjäderområden bör omfattas av en skyddszon på minst 1 km, där inga verk ska uppföras eller vägar anläggas. Lekplatsen bör också skyddas från större avverkningar. Två vindkraftverk norr om Klämmeshöjden och ett verk söder om Klämmeshöjden ligger inom 1 km skyddszon från tjäderspelsområdet. Tjädern är upptagen i bilaga 1 till artskyddsförordningen. 1 km skyddszon gäller mellan tjäderspelsplatsers ytterkant och vindkraftverk. Dessutom får vindkraftverkens vingar inte överskrida gränsen till skyddszonen. Detta enligt dom i mark- och miljööverdomstolen 2019.

Kristinehamns kommun har redan etablerat tre vindkraftsområden. Kristinehamns politiker och tjänstemän bör fundera över om inte det sista ej exploaterade vildmarksområdet i kommunen ska bevaras. Orörda naturområden är mycket eftertraktade bland både svenska och utländska turister.

Svenska kraftnät har också deklarerat att de har problem att ansluta till ytterligare anläggningar i Värmland. Vår uppfattning är att Kristinehamns kommun har uppfyllt sin kvot av vindkraft till fullo.

Ingrid Erlingson, ordförande Föreningen Svenskt Landskapsskydd i Ölme (FSL i Ölme)

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.