Hoppa till huvudinnehållet

Marias Elle Vild vann i sin första V75-start

Publicerad:
Maria Carlson med Elle Vild efter dennas överraskande seger på Mantorp.
Maria Carlson med Elle Vild efter dennas överraskande seger på Mantorp. Foto: Bo Carlson

Sju rätt på V75 i lördags gav hela 7 389 371 kronor.

En stor del i detta hade Elle Vild som tränas och delägs av Maria Carlson, boendes i Lundsberg.

– För en liten amatör med två hästar i stallet är det här väldigt stort, säger hon.

Maria Carlson, 42, är född i Lungsund och bor i närliggande Lundsberg. Hon är nu den första från sin trakt att ha en häst som vunnit på V75, den högsta svenska travligan.

Maria tränar femåringen Elle Vild och som hon äger tillsammans med sin pappa Bo Carlson genom Stall C:son. Stallet finns hos Marias föräldrar i Lungsund.

Det var deras andra häst att starta i V75. Bonjour Hornline gjorde två starter och kom fyra som bäst.

– Han har lagt tävlingsskorna på hyllan nu. Han går som ridhäst och har det gôtt, skrattar Maria.

Elle Vild i sin hage i Lungsund.
Elle Vild i sin hage i Lungsund. Foto: Maria Carlson

För tre veckor sedan såg Maria att det skulle vara ett storlopp för ston på Mantorp och förra söndagen fick hon veta att Elle Vild kommit med.

– Då blev jag jätteglad. Det har varit en lång historia med den här hästen, säger Maria glatt.

Maria köpte Elle Vild på en Internetauktion i oktober 2019. Hästen var då tre år och hade gjort fyra starter.

– Det var lite nerver i henne och hon behövde bygga på sig mer. Hon var inte riktigt färdigvuxen, säger Maria.

Första tävlingen med Maria som tränare var i mars förra året, men i början av augusti blev Elle Vild svårt skadad. Hon trampade sig på framkotan och fick en allvarlig sårskada. Maria tog henne till Mälarkliniken i Stockholm och det gjordes en operation.

I november var Elle Vild tillbaka, taggad till tusen på att tävla.

– Första två loppen hon gjorde blev hon diskad. Hon galopperade från start båda gångerna. Men kuskarna trodde att det mest var för att hon var så tokladdad, säger Maria.

I den tredje starten efter comebacken vände det och sedan dess har Elle Vild många topplaceringar i V5- och V4-lopp. Hon vann på Romme den 12 december. Sedan blev det två andraplatser, varav den på Örebro imponerade.

– Hon galopperade och tappade jättemycket. Hon låg långt efter de andra men tog igen och blev tvåa, säger Maria.

Segerrosetten.
Segerrosetten. Foto: Maria Carlson

Elle Vild hade nu så många poäng att det räckte för att få starta i V75. I lördags körde Maria henne till Mantorp och Bo var också på plats. I sulkyn satt Peter Ådefors, som Maria säger har hjälpt henne mycket genom åren.

Elle Vild gick i den sjätte avdelningen, låg i rygg på ledaren och var instängd. Maria säger att det var ungefär så det såg ut när Bonjour Hornline blev fyra.

– Han kom inte ut och jag tänkte att det blir väl likadant igen. Men den här gången kom luckan. Hon accelererade så hej och hå, skrattar Maria.

Från sin position hade hon svårt att se exakt vad som hände den sista biten in mot mållinjen, när Elle Wild drog ifrån och till slut tog en klar seger.

– Jag tänkte ”Men Gud! Vann hon?”.

De allra flesta lär ha varit förvånade. Elle Vild förstörde många spelsystem, då hon endast var streckad på en procent av kupongerna.

Segern gav 110 000 kronor, varav det allra mesta gick till Stall C:son. Maria säger att hon hade varit nöjd om Elle Vild hade kommit på åttonde plats, sista platsen som ger prispengar.

– Det är roligt när det går plus. Hästar kostar, säger Maria.

När Elle Vild ska göra sin nästa start återstår att se. Maria säger att det finns några lopp att välja på. Många fler tävlingar ska det bli.

– Det siktar jag på. Hon har bara gjort 17 starter. 13 för mig.

Maria har inga problem med att fylla tiden. Hon har man och två barn, lärartjänst på Djurgårdsskolan – och så hästarna. Maria tränar Elle Vild och Bo har hand om Sassenach

– Vi får se hur vi lyckas med Sassenach. Hon har varit lite oregerlig men börjar lugna ner sig. De är väldiga sällskapsdamer de där två. De vill gärna vara ihop i hagen, skrattar Maria.

Artikeltaggar

LundsbergLungsundMantorpMaria CarlsonTravV75

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.