Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamnsbilder hittades på en buss i Stockholm

Publicerad:
Mats Holmstrands bilder, som han tagit analogt, hittades på en buss i Stockholm. Upphittaren fick kontakt med Kristinehamnsfotografen och det kunde redas ut att bilderna hör hemma på Nordiska museet.
Mats Holmstrands bilder, som han tagit analogt, hittades på en buss i Stockholm. Upphittaren fick kontakt med Kristinehamnsfotografen och det kunde redas ut att bilderna hör hemma på Nordiska museet. Foto: Mats Holmstrand

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I slutet av januari hittades flera av Kristinehamnsfotografen Mats Holmstrands bilder på en buss i Stockholm. Bilderna, som han gett till Nordiska museet, borde inte ha lämnats ut.

– Det är bara jag som får kvittera ut dem och låna, eftersom jag har ett avtal, säger Mats Holmstrand, som nu är lättad över de hittades och kunde återlämnas till museet.

Det var 57 originalfoton från 1956 på företaget Albin motors gjuteri, plus originalfoton från gruvorna i Långban, Nordmark och Persberg, fotograferade under perioden 1966 till 1978, som hittades på bussen.

– Jag fick ett samtal den 30 januari från en ärlig upphittare, som måste ha sett att det var mitt namn och nummer stämplat på bilderna, säger han.

Mats Holmstrand har under många år gett sina dokumentära bilder till Nordiska museet. Enligt ett avtal mellan honom och museet är det endast han som får hämta ut bilderna. Därför är han nu mycket upprörd över att de inte bara lämnat byggnaden utan dessutom glömts på en buss.

Bilden är tagen 1965 i Albin Motors gjuteri.
Bilden är tagen 1965 i Albin Motors gjuteri. Foto: Mats Holmstrand

– Det här är ett av Sveriges största museer, som har många svenska fotografers foton. Det känns rent ut sagt förbannat trist att ett museum som jag har haft bra kontakt med drabbas av detta. Det måste vara en anställd som har hämtat ut bilderna, säger han och fortsätter:

Dokumentärfotografen Mats Holmstrands analoga bilder från Albin Motors gjuteri (bilden) samt gruvor i Persberg, Nordmark och Långban finns på Nordiska museet i Stockholm. Han har även gett en hel del andra bilder dit.
Dokumentärfotografen Mats Holmstrands analoga bilder från Albin Motors gjuteri (bilden) samt gruvor i Persberg, Nordmark och Långban finns på Nordiska museet i Stockholm. Han har även gett en hel del andra bilder dit. Foto: Mats Holmstrand

– Det får inte gå till så här, alla foton är original, som jag kopierat från mina originalnegativ.

Enligt uppgifter till Mats Holmstrand ska bilderna nu vara tillbaka på museet. Om de inte hade återfunnits är det ett stycke industrihistoria som gått förlorad.

Museet bekräftar att bilderna är tillbaka.

– Nu är fotografierna tillbaka hos oss, välbehållna och i sitt ursprungliga skick. Vi vill verkligen tacka upphittaren för ett fint samarbete, säger Sofia Hiller, pressansvarig på Nordiska museet.

Mats Holmstrand är glad över att bilderna hittades av en ärlig person som tog kontakt med honom, samtidigt är han besviken över att bilderna lämnades ut.
Mats Holmstrand är glad över att bilderna hittades av en ärlig person som tog kontakt med honom, samtidigt är han besviken över att bilderna lämnades ut. Foto: Owe E Hermansson

Hon förklarar att det är hemarbete i coronatider som ställt till det, plus ett missförstånd kring museets rutiner.

– Våra rutiner är sådana att föremål och arkivmaterial aldrig får tas med hem, men här har vår medarbetare gjort en felaktig tolkning av denna praxis. Vi som arbetsgivare får ta på oss att vi behöver vara tydligare kring detta. Därför ser vi nu över informationen kring rutinerna för alla medarbetare som hanterar arkivmaterial och föremål ur museets samlingar, säger hon.

Artikeltaggar

KristinehamnLångbanlokalhistoriaMats HolmstrandNordiska museetNyheterPersberg