Vill partierna ha unga i politiken?

Insändare
PUBLICERAD:
Har lite funderingar runt detta med att det framställs vara svårt att få in unga i politiken ? Tror inte det är hela sanningen. Vet ej hur respektive partiers valberedningar jobbar, men de har ju en tendens att nominera samma personer år efter år på sina listor.

Tar de ens kontakt med medlemmar i de olika partierna för att fråga om de har intresse ? Man får från vissa partier mejl om intresse finns för att kandidera. Men varför ? De återkopplar ju inte ändå, även om man vill kandidera och har uppgett detta. Utskick jag fick var från valberedningen.

Skulle förövrigt vara intressant om NKP kunde presentera hur många medlemmar de olika partierna har i Kristinehamns kommun, skulle vara högintressant att även få del av namnen på medlemmarna. Satt jag i en valberedning, vilket jag gjort några gånger både mindre organisation och på ett förbund på riksnivå, man skulle bredda mitt sökande och aktivt kontakta partimedlemmar direkt/personligen för ett samtal för att se om intresse finns. Kanske är det i valberedningarna en del av problemet ligger ? Har själv besvarat en mejlförfrågan om intresse finns, återkoppling har uteblivit, dessutom 2 år i rad?

Märk väl att de som redan sitter på toppen sällan eller aldrig lämnar sina platser på listorna, dvs topplaceringarna på valberednings listor, därav kommer aldrig nya personer in. Vill man förändra då får man också agera för förändring och det är inte bara väljares eller medlemmars sak. Tror också att de på toppen toppstyr de nya minsta avvikelse från vad toppen tycker medför konsekvenser i någon form.

Personligen känner jag till mer än en som drabbats av detta fenomen, exemplen är många, känner till före detta lokalpolitiker som man hotade byta ut mot en ersättare när man inte röstade på partilinjen i en sakfråga. Fallen och orsakerna många. Man gör det mycket enkelt för sig när man som ordförande i olika partier inte kan se hela bilden och den verklighet som föreligger.

Vill man verkligen ha in nya och unga namn i politiken

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.