S har en kluven inställning till kärnkraft

Ledare
PUBLICERAD:
Kärnkraftverken O1:an och O2:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn .
Foto: Adam Ihse/TT
Den kalla vintern har gjort elbristen påtaglig. Svensk industri påverkas när tillgången på energi för första gången i modern tid inte längre är säker. Det ledande regeringspartiet Socialdemokraterna lyckas ändå hålla en relativt låg profil i frågan. När kärnkraften diskuterades i SVT Agenda 14 februari var det Miljöpartiets Per Bolund som mötte oppositionsledaren Ulf Kristersson (M). Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna tjänar på att MP tar frågan.

Socialdemokraterna har länge varit kluvna i kärnkraftsfrågan, om uttrycket ursäktas. Alla i partiet välkomnar inte att kärnkraften försvinner. Aftonbladet uppmärksammade 15 februari att tre riksdagsledamöter från Halland redan i höstas lagt en motion som enligt artikeln handlade om att bygga ut kärnkraften. Motion 2020/21: 2384, ”Ny elproduktion i elområde 3 och 4” är undertecknad av Hans Hoff (S), Adnan Dibrani (S) och Sara Heikkinen Breitholtz (S).

Motionen sammanfattar ungefär samma kritik som Moderaterna brukar lyfta fram: Sverige står inför en stor ökning av elbehovet. Vind och solenergi är för oförutsägbart för att bygga elomställningen på. Därför kommer produktion som är beroende av tillförlitlig el att lämna landet om kärnkraften läggs ned.

Vad som också kommer fram i den socialdemokratiska motionen är att det bara är i teorin man kan se svensk elproduktion som nationell, där effektbrist i söder kan rättas till med fler vindkraftsparker i norr. I praktiken innebär begränsade möjligheter till överföring att elproduktionen måste finnas ute i regionerna. När nya vindkraftsparker byggs i Norrland kommer det inte att rädda jobb i Södra Sverige. Det kommer ta minst 20 år innan Svenska kraftnät byggt bort dagens flaskhalsar.

Motionen konstaterar att då stora delar av den kontinuerliga elproduktionen i södra Sverige lagts ned måste den ersättas med ”planerbar produktion”. Det står visserligen inte uttryckligen i motionen att Sverige ska bygga just ny kärnkraft. K-ordet nämns inte ens. Men det står ”förnybar, planerbar energi”. Och vad annat än kärnkraft skulle då kunna avses? Några vattenskraftsprojekt i södra Sverige som skulle kunna ersätta Ringhals 1 och 2 har vi inte hört talas om.

Flera insatta kommenterade att de tre riksdagsledamöterna knappast hade vågat skriva motionen utan partiledningens godkännande. Socialdemokraterna kommer alltså att försöka spela att man motsätter sig stängningarna samtidigt som man avvecklar kärnkraften.

Därtill är S tvingade. För att behålla makten måste partiet regera tillsammans med Miljöpartiet och med stöd av Centern. Riksdagens två kärnkraftshatare.

Samtidigt finns det många i de socialdemokratiska leden som vet att nedstängningen av kärnkraften leder till förlorade svenska jobb och ökade utsläpp då produktion flyttar till länder med mer förutsebar elproduktion. Vem vet, kanske kommer den gruppen socialdemokrater att växa i tapp med att bieffekterna av kärnkraftsavvecklingen blir mer kännbara.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.