Hoppa till huvudinnehållet

IFK planerar köra lopp som vanligt: ”Det är målet i alla fall”

Publicerad:
282 personer deltog i Harsprånget 2019.
282 personer deltog i Harsprånget 2019. Foto: Frida Johansson

IFK Kristinehamns årliga löparfest Harsprånget ställdes in i fjol till följd av coronapandemin. Förhoppningarna är att kunna köra loppet i år, men då krävs det att en hel del går åt rätt håll.

– Förhoppningsvis har vi kommit så pass långt i vaccinationen och fått lite lättnader i pandemilagen att vi kan köra loppet då, säger Tony Bjuhr.

Friidrottsgrenen av IFK Kristinehamn är inne i planeringsarbetet inför vårens och sommarens arrangemang. Bland annat diskuteras det hur man ska kunna genomföra löpartävlingarna Harsprånget och Drevsta maraton.

– Vi planerar som att de kan köras på ordinarie datum och hoppas att det släpper tills dess, alternativet är att loppen går senare. Vi ska titta på senare datum, säger projektledaren Tony Bjuhr.

Det ordinarie datumet är Kristi himmelsfärd för Harsprånget och den 1 juli för maratonloppet. Den sistnämnda ligger i dagsläget bra till för att genomföras på utsatt datum.

– Pandemilagen som vi har nu gäller ju fram till sista juli, förhoppningsvis befinner vi oss i ett bättre läge då.

Jobbar utifrån två alternativ

Harsprånget ligger närmast i kalendern och är även det arrangemanget där planeringen kommit längst.

– Vi pratade om det i tisdags faktiskt. Vi sa att vi måste planera för att köra det på något annat datum, pandemilagen säger ju nej som det är nu.

Normalt genomförs loppet i samband med Fastingen.

– Vi lever på hoppet om att vaccineringen ska komma igång och vara så pass långt gången att vi kan genomföra det under sommaren. Vi har pratat med Ekmans om Fastingen och det kommer finnas back-up-datum för allt.

Som Bjuhr ser det har man två scenarier.

– Det första är att det blir av på ordinarie datum, målet är att det blir av då, alternativ två är ett senare tillfälle. Vi kommer titta på olika lösningar.

Redo att sjösätta när man får

Organisationen runt arrangemanget ska sättas för att kunna rulla igång allt så fort man får.

– Vi ska kolla med alla vi brukar samarbeta med och ha klart hur vi ska göra om vi får, säger han, och fortsätter:

– I och med att det är utomhus hoppas jag att det ska gå, det är starten som kan bli trång.

Jobbar ni med startgrupper?

– Nej inte i dagsläget. Det blir väldigt mycket merarbete med det. Tidtagningen kan bli svår och om någon grupp blir försenad skjuts allt, då blir det ett heldagsarrangemang, det vill vi inte.

Artikeltaggar

FastingenFriidrottHarsprångetIFK Kristinehamn FriidrottKristinehamnTony Bjuhr

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.