Dags att vara vänlig

Debatt | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Med grunden i den gyllene regeln har barnen gjort sju illustrationer kring att vara vänlig, skriver Sören Dalevi.
Foto: Barn på Änglagårdens förskola i Karlstad
Det är dags att uppmärksamma det som vi förväntas lära oss redan på förskolan, och det är dags att damma av Vänliga veckan och sprida vänlighet istället för ilska och frustrationer, skriver Sören Dalevi.

När jag som barn växte upp i Björneborg i östra Värmland fanns det en vecka som kallades Vänliga veckan. Upprinnelsen till begreppet Vänliga veckan härstammar från en trafikhandläggare som år 1946 berättade att han under ett av sina pass såg 12 människor som log, 15 som såg nöjda ut medan däremot 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning. Detta föranledde publicisten Harry Lindqvist, som även grundade biståndsorganisationen Läkarmissionen, att instifta en årligt återkommande Vänliga veckan.

Vänlighet och artighet i trafiken, på arbetsplatsen och i familjen var ledorden för Vänliga veckan, som ursprungligen inföll första veckan i november. År 1960 infördes mottot "Vänlighet vinner" som recept mot ett allt mer stressat samhällsklimat. Vänliga veckan finns alltså kvar än i dag, och handlar om att visa vänlighet mot människorna i sin omvärld. Veckan är dock flyttad till februari, och infaller i samband med Alla hjärtans dag.

Jag stötte som sagt på Vänliga veckan när jag var liten, men jag har för att vara helt ärlig inte stött på eller tänkt på Vänliga veckan som begrepp eller koncept på länge. Det var när jag talade med några medarbetare för en tid sedan som begreppet dök upp igen. Vi talade om den otrevlighet och aggressivitet vi alla på olika sätt blivit vittne till under coronapandemin. Inte minst handlar det om människor som skäller på butikspersonal eller andra medmänniskor på gatan kring saker som dessa rimligen inte kan göra något åt.

Oförskämt beteende har av någon konstig anledning varit okej på sociala medier, likaså att trycka gilla på svinaktiga inlägg, men åtminstone jag har tolkat det som att det är enklare att vara elak när man inte ser en medmänniska ansikte mot ansikte. Jag hade fel. Numera är det helt görbart att be en person som bara försöker göra sitt jobb att ”dra åt helvete” eller att bara vara allmänt oförskämd. Att fräsa åt människor som har en annan tolkning av coronapandemin än den man just själv har (för vi är ju alla specialister och vet ju alla bäst hur pandemin ska åtgärdas) är ett annat vanligt beteende.

Foto: Barn på Änglagårdens förskola i Karlstad

Det är sålunda dags att damma av Vänliga veckan, och för att göra det har jag valt att ta hjälp från oväntat håll: en förskola. Förskolans läroplan lär oss nämligen hur vi ska bete oss mot varandra. I kapitel 2 av läroplanen finns följande mål:

”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

* öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

* förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra”

Och eftersom många av oss vuxna uppenbarligen inte klarar av att leva upp till förskolans läroplan, har jag bett barnen på förskolan Änglagården i Karlstad att hjälpa oss hur man ska bete sig för att vara vänlig. Hur gör man när man är en bra kompis? Hur kan vi vara vänliga mot varandra, konkret?

Med grunden i den gyllene regeln (”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem”) har barnen gjort sju illustrationer kring att vara vänlig. En illustration för varje dag. Vänliga veckan börjar i dag. Under veckan kommer en ny illustrerad uppmaning att släppas på Svenska kyrkan Karlstads stifts Facebook och webbsida samt att ställas ut i Domkyrkan i Karlstad.

Det är dags att uppmärksamma det som vi förväntas lära oss redan på förskolan, och det är dags att damma av Vänliga veckan och sprida vänlighet istället för ilska och frustration. Var vänlig mot folk när du handlar, var trevlig mot dina arbetskamrater och din närmsta familj. Låt oss börja med den vecka som ligger framför oss.

Sören Dalevi

Biskop i Karlstads stift

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.