Hoppa till huvudinnehållet

Gigantisk Olson-tavla visas i Sunne

Publicerad:
Kristinehamns konstmuseum visade Bengt Olson förra sommaren. I bakgrunden ses monumentalverk.
Kristinehamns konstmuseum visade Bengt Olson förra sommaren. I bakgrunden ses monumentalverk. Foto: Lena Richardson

Bengt Olsons målning Hyllning till Stravinsky har fått en plats i Värmland. Den ska visas på Semla Spa i Sunne.

Konstnären själv ska vara glad över att monumentalverket nu kan visas upp igen.

– Vi har naturligtvis stämt av med Bengt Olson som gläds åt målningens nya placering, säger Lena Örtlund, intendent på Kristinehamns konstmuseum, i ett pressmeddelande.

Det var i somras som Kristinehamns konstmuseum ställde ut Bengt Olsons stora verk Hyllning till Stravinsky och sedan dess har konstmuseet, som fått verket som en donation, letat efter en plats att hänga den 16 meter långa och 3 meter höga målningen.

Inledningsvis trodde man att det skulle vara svårt att hitta en placering på grund av dess storlek, och hade förberett sig på att få förvara det i kommunens förråd.

– Verkets storlek gör att det blir begränsningar för var den kan visas. Vi är därför väldigt glada över att vi så smidigt har kunnat samarbeta med Selma Spa kring detta. Vi är glada över att många människor nu kommer kunna ta del av Bengt Olsons verk, som ju har en speciell historia, säger Lena Örtlund,

Verket målades 1985 efter att Bengt Olson målat ett annat verk till Malmö Konserthus, Hyllning till Sibelius. När den var färdigställd fanns det både färg och pannåer över så han fortsatte att måla. Båda målningarna utfördes med ungefär 14-dagars mellanrum och dessutom i ett rasande tempo. Stravinskymålningen tog högst fyra dagar att utföra, enligt uppgifter som Bengt Olson själv berättat. Det dröjde inte länge tills Musée De Nice bjöd in Bengt till utställningen L‘Espace Abstrait där han ställde ut målningen Hyllning till Stravinsky tillsammans med fyra utvalda konstnärer; Hans Hartung, Jean Paul Riopelle, Olivier Debré och K.R.H. Sonderborg. Verket hängde sedan i flera år på Göteborgs konserthus men plockades ned vid en renovering, enligt uppgifter från Kristinehamns konstmuseum.

Verket donerades till Kristinehamns konstmuseum av Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond och lånas nu ut till Selma Spa där det pryder den långa väggen i lobbyområdet.

– Det var min företrädare på posten som vd på Selma Spa, Anders Pertun som läste en artikel i tidningen att Kristinehamns konstmuseum inte visste var de skulle placera Bengt Olsons monumentalverk. Han kontaktade konstmuseet samma morgon som han läste artikeln. Anders har berättat för mig att han i många år sökt något att smycka den långa väggen i lobbyområdet med och att detta kändes som en perfekt matchning, verket går nämligen in exakt på både längd och höjd. Verket har en fantastisk historia och det känns fint att en värmlänning skapat verket. Lobbyn har fått ett helt nytt intryck, säger Lars Klinghagen, vd för Selma Spa, i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

Bengt OlsonKonstKristinehamns konstmuseumLena ÖrtlundSelma spaSunne

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.