Inställda barnaktiviteter blir extra stöd till jul

Publicerad:
Om planerade aktiviteter för barn ställs in, ska överskottet gå till ett förstärkt försörjningsstöd inför jul. Foto: Michael Probst

Under 2020 fick flera aktiviteter för barn ställas in på grund av pandemin vilket resulterade i ett överskott i budgeten. Om samma sak händer även 2021 ska överskottet gå till ett förstärkt försörjningsstöd inför jul.

Handlingsplanen för barn i ekonomiskt utsatta familjer under 2020 innehöll en rad aktiviteter. Bland annat budgeterades det för Det stora barnkalaset, en dag fylld med kostnadsfria aktiviteter för alla barn i kommunen. På grund av rådande pandemi fick dock kalaset ställas in.

Och det var flera aktiviteter, däribland utflykter med barnfamiljer, som tvingades ställas in under året och av de budgeterade 185 000 kronorna användes nästan 150 000.

Mellanskillnaden fanns därför kvar på verksamhetens budget vid årets slut.

På socialnämndens sammanträde under onsdagen godkändes handlingsplanen för barn i ekonomiskt utsatta familjer för 2021. Budgeten är densamma som föregående år och aktiviteterna består bland annat av Det stora barnkalaset, fritidsgårdsverksamhet för ungdomar med funktionsvariation och dagkollo. Skillnaden är dock att om aktiviteterna återigen måste ställas in på grund av pandemin så ska det eventuella överskottet gå till ett förstärkt försörjningsstöd inför jul.

Under 2020 fick barnfamiljer som erhållit försörjningsstöd i minst två år ta del av det förstärkta stödet som budgeterades med 40 000 kronor. Sammanlagt fick 118 barn dela lika på stödet.

Under 2021 är återigen 40 000 kronor budgeterat för det förstärkta stödet, men det kan alltså komma att bli en större summa om andra aktiviteter tvingas ställas in.

Artikeltaggar

BarnBudgetarFörsörjningsstödKristinehamns kommunPolitik

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare