Robot ska hjälpa kommunen med ekonomiskt bistånd

Publicerad:

Kristinehamns kommun strävar efter att underlätta vardagsarbetet genom digitalisering. Nu är man på väg att ta steget och låta virtuella handläggare - en form av robot - sköta vissa administrativa uppgifter på socialförvaltningen inom ekonomiskt bistånd.

Kommunfullmäktige har beslutat att bevilja lite drygt sex miljoner kronor till projektet.

Pengarna tas ur resultatutjämningsreserven. 4 990 000 kronor beviljas till socialnämnden för projektet medan kommunstyrelsen får 1 100 000 kronor för inköp, hantering och drift av plattformen för åren 2021 till 2022. Projektet ska sedan återrapporteras i samband med årsredovisning 2022.

Tanken är att även fler förvaltningar ska kunna nyttja roboten framöver och det var många politiker från olika partier som gav sitt bifall till beslutet.

– Det här är ett väldigt viktigt verktyg för att kunna jobba effektivt framöver, sade Eric Hesselius (L), kommunalråd och socialnämndens ordförande i samband med torsdagens beslut.

Socialnämndens vice ordförande Lars Nilsson (S) menade att detta är någon man tjatat om länge och att det är ett bra och viktigt verktyg.

– Jättekul att vi äntligen kan komma igång, sade Marie Oudin (M), kommunstyrelsens ordförande.

Magnus Wallengren (V) ville dock skicka med ett varningsord om att det finns medborgare som inte hänger med i den digitala utvecklingen och att det är viktigt att ingen faller mellan stolarna.

Så här kommer roboten inte att se ut, men de virtuella handläggarna ska avlasta kommunens handläggare med administration. Och nu är ytterligare ett steg taget i den processen då fullmäktige beslutat om att anslå pengar för projektet.
Så här kommer roboten inte att se ut, men de virtuella handläggarna ska avlasta kommunens handläggare med administration. Och nu är ytterligare ett steg taget i den processen då fullmäktige beslutat om att anslå pengar för projektet. Foto: Koji Sasahara

Tanken är att de virtuella handläggarna ska avlasta dagens handläggare som i dagsläget lägger mycket av sin tid på administration. Det är fortfarande handläggarna som kommer fatta beslut och prata med dem som ansöker om ekonomiskt bistånd.

Tekniken kan exempelvis programmeras att samköra kommunens egna uppgifter med andra myndigheters system. På så vis kan roboten kontrollera om den som söker försörjningsstöd också uppbär ersättning från a-kassa eller Försäkringskassan. En hantering som alltså kan skötas per automatik och som i slutändan ska leda till snabbare beslut från kommunen.

Artikeltaggar

Eric HesseliusKommunfullmäktigeKristinehamns kommunKristinehamns kommunMagnus WallengrenMarie OudinPolitikSocialförvaltningenSocialnämnderUlf Engström

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare