Kränkande, oförskämt och nedvärderande

Insändare | Skola i Nybble
PUBLICERAD:
Nybble och dess utbud ligger i fokus i insändaren som svarar på en tidigare insändare införd i NKP.
Foto: Joakim Magnusson
Oj, oj vilka brösttoner som hen tar till, i sin insändare NKP 20210111, med rubriken ”Nej ni får ingen stadspark i Nybble!” Och fortsätter:
”Och ingen skola heller. Fast ni borde kanske ha en skola till er själva, för att en gång för alla begripa att lära er att det aldrig någonsin kommer att bli en skola i Nybble igen”.

”Ni i Nybble har inte ett förbannade dugg att klaga på. Ni har en fin affär i byn, ni har gott om bussar i kollektivtrafik - övriga södra kommundelen saknar helt kollektivtrafik”. Och så vidare.

Detta är kränkande, oförskämt, nedvärderande och vilket språkbruk dessutom!

I en anda som kan kännas mera som diktaturens företrädare, än demokratins.

Här kan man verkligen undra om vederbörande kan ha missat något under sin skoltid.

Han känner inte till barnkonventionen om barns lika värde och rättvisa.

Dessutom hur tänker hen nu, om Nybble?

Citat-” Ni har precis lika mycket kommunresurser som om ni bodde inne i stan. Det är bara att ta bussen in och njuta av badhus, bibliotek, affärsliv, restauranger och annat som erbjuds”. Slut på citat.

Här ändrar vi till det positiva.

Ja, Nybble är en central servicepunkt.

Den fina affären som skulle inte kunna överleva om det inte fanns kunder. Alltså så många åretruntboende och sommargäster i närområdet i en omkrets på 15 km.

Det finns kollektivtrafik, kommunalt vatten, en pizzeria, hårfrisör, bilverkstad, plåtslageri, många inriktningar på lantbruk, målare, färgförsäljning, vårdcentral och hemtjänstgruppens lokaler finns i Nybble.

Men det finns inte äldreboende, gympahall och skola som bör finnas i en servicepunkt. Mitt i ett område med 2000 personer.

Vi i Centerpartiet ser ett helhetsperspektiv på kommunal rättvisa.

När demokratin är som bäst, är alla i en kommun lika värda när det gäller företagande, skola, vård, omsorg och kommunal service, för gammal som för ung.

Hur skall man få denna rättvisa?

Centerpartiet i Kristinehamns kommun gick, bland annat till val, på: Landsbygdsäkra alla beslut. Som till exempel i Karlstads kommun, där samtliga nämnder ges i uppdrag att landsbygdssäkra beslut av större principiell betydelse eller som kan hänföras till strukturförändringar i den kommunala servicen genom att utreda följande frågeställningar:

- Påverkar beslutet att bo på och/eller flytta till landsbygden?

- Påverkar beslutet att arbeta på och/eller flytta till landsbygden?

- Påverkar beslutet tillgången till kommunal och/ eller annan service på landsbygden?

Skulle svaret på någon av dessa frågor vara ja, ska en djupare utredning och konsekvensanalys göras utifrån ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv.

Dessutom vet vi nu i dessa oroliga tider med pandemier, ökning av militära aktiviteter och miljöinsatser, att satsa på landsbygden, är också att säkra inhemsk livsmedelsförsörjning.

Tänk på att cirka 26 procent av befolkningen i Kristinehamns kommun bor utanför stadsgränsen.

Dom är värdiga att få landsbygdssäkrade beslut, för att få sin andel och känna att deras engagemang Kristinehamns kommun, kommer alla till godo.

Jane Larsson

Kommunalråd för Centerpartiet

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.